Vietasii de pe Rahova e insolita poveste a celor care au primit pedeapsa maxima: puscarie pe viata. Cum au ajuns aici? Ce mai poate sa insemne „viata” pentru ei? Cum isi petrec timpul intre zidurile inchisorii? „Vietasii” isi istorisesc intimplarile, unii contra cost, altii pe gratis, cu un firesc naucitor. Babus, Barcila, Budi, Callo, Gherase, Grigore, Hrib, Mandin, Sibisan, Tirtan si alti „vietasi” din penitenciarul de maxima siguranta Rahova au, fiecare, macar un omor la activ. Multi nu-i mai considera oameni. Si totusi, viata lor in puscarie dezvaluie laturile umanului, bune sau rele, teribile sau demne de admiratie, ba, de multe ori, ei se descurca pe metru patrat de celula mai bine decit noi pe hectare intregi de libertate.
„Istodor este cunoscut pentru interviurile dada despre care nimeni nu crede ca sint reale… Nu poti anticipa ce te intreaba Istodor. Uneori te intreaba de te timpeste. Raspunsurile celor care intra in hora lui nu ramin un exercitiu artificial, ci scot personalitatea individului la vedere. Il definesc. Cind Istodor nu e milos, sar scintei de geniu.” (Mircea Toma)
Eugen Istodor (n. 1965), absolvent al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti, semneaza rubricile permanente de interviu si reportaj in saptaminalul Academia Catavencu si pe cea de interviu din Dilema Veche. A predat cursul „Tehnici de interviu” la Centrul pentru Jurnalism Independent (1997-2002); a fost realizator de programe la Radio Delta si Radio Europa Libera. Din 2005, scrie pentru Cotidianul. A mai publicat volumele: Interviuri contra naturii (interviuri cu oameni politici), Editura Nemira, 1997, Oameni cu care as muri de git (interviuri cu oameni simpli), Editura Nemira, 2000, Cartea vietii mele, Editura Polirom, 2007.