Romanul Simion liftnicul va fi tradus in suedeza si italiana

 

Petru Cimpoesu este primul scriitor strain recompensat cu cel mai mare premiu literar care se acorda in Cehia – Magnesia Litera – pentru romanul Simion liftnicul. Romanul Simion liftnicul de Petru Cimpoesu va fi tradus in limba suedeza la editura Bokforlaget Perenn si in limba italiana de catre Castel Vecchi Editore. Versiunea suedeza va aparea in anul 2010, iar versiunea italiana va fi publicata in 2009. Romanul Simion liftnicul a aparut la Editura Polirom, in colectia “Fiction Ltd”, in anul 2007 si a primit Premiul revistei Cuvintul si Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania.

More...

Mircea Iorgulescu spune ca ” romanul Simion liftnicul de Petru Cimpoesu aduce in proza romaneasca de dupa 1989 o prospetime aproape neverosimila de ton si viziune.” 
Daniel Cristea-Enache spune ca “Petru Cimpoesu face din cele mai mici schimburi de replici ori gesturi ale moldovenilor sai tot atitea fire si noduri caracterizante, persistente in memoria cititorului.”
“Simion liftnicul a fost reeditat la citeva luni dupa prima editie aparuta in Cehia, a primit unul din cele mai importante premii si a fost declarat cartea anului intr-o tara care i-a dat pe Hasek, Kundera, Hrabal sau Havel… Am fost in competitie cu toti scriitori cehi, fiindca Magnesia Litera nu e un premiu international, in mod normal el se acorda unui autor ceh. S-a facut o derogare de la regula, de dragul lui Simion liftnicul, sau al celui care l-a tradus cu multa pricepere, Jiri Nasinec – care declara intr-un interviu ca ar fi dorit sa fi scris el cartea asta. Este elogiul cel mai mare pe care l-am primit vreodata.” (Petru Cimpoesu)
Petru Cimpoesu (n. 1952), unul dintre prozatorii de prima linie ai ultimilor ani, a debutat editorial in 1983, cu volumul Amintiri din provincie, distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi. Alte volume publicate: Firesc (1985), Erou fara voie (1994, Premiul Asociatiei Scriitorilor din Iasi), Un regat pentru o musca (1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania, Filiala Iasi), Christina Domestica si Vinatorii de suflete (2006, Premiul revistei Observator Cultural, Premiul National de Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania), Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni (ed. I, 2001, Premiul revistei Cuvintul, Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania). La Editura Polirom au mai aparut: Povestea Marelui Brigand (ed. a II-a, 2007) si Simion liftnicul (ed. a II-a revazuta, 2007).
Polirom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *