James Ellroy, Dulcele sarut al Daliei

 

Dulcele sarut al Daliei face parte din „cvartetul Los Angelesului”, serie careia ii apartine si celebrul L.A. Confidential. A fost ecranizat in 2006 in regia lui Brian de Palma, cu Josh Hartnett, Scarlett Johansson si Aaron Eckhart in rolurile principale. In Dulcele sarut al Daliei, ca in majoritatea cartilor lui James Ellroy, adevarul istoric se combina cu fictiunea. Bucky Bleichert si Lee Blanchard sint doi fosti boxeri de succes, deveniti politisti in LAPD. Domnii Foc si Gheata, cum li se spune, ajung parteneri si prieteni in urma unui meci demonstrativ, iar prezenta unei femei intre ei nu face decit sa le intareasca prietenia. Insa o alta femeie ajunge sa le influenteze definitiv destinul: o tinara violata, ucisa si taiata in doua, care va fi cunoscuta sub numele de Dalia Neagra.

Misterul ce invaluie moartea Daliei Negre stirneste pasiuni violente, pune la incercare taria umana si scoate la iveala secrete pe care nimeni nu le-ar fi vrut dezvaluite. Coruptia si onestitatea, saracia si bogatia, brutalitatea si duiosia se amesteca in combinatii surprinzatoare in actiunile personajelor, astfel incit e tot mai greu sa desparti „baietii rai“ de cei buni.

 

„Un roman coplesitor despre prietenii profunde, despre povara iubirii si despre obsesia staruitoare si nemiloasa a personajelor pentru Dalia Neagra.” (Los Angeles Magazine)

 

„Ellroy reuseste extraordinar de bine sa pastreze echilibrul intre frumusete si agresivitate, intre onoare si coruptie, intre pasiune si loialitate, intre cunoastere si ignoranta. Avem de-a face cu o carte cu adevarat mare…” (Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine)   

 

James Ellroy (Lee Earle Ellroy) s-a nascut in 1948 in Los Angeles. In 1958 mama lui este omorita, iar Ellroy incearca sa il descopere pe autorul crimei (intreaga poveste va fi relatata in lucrarea nonfictionala My Dark Places). Adolescent rebel si cititor fanatic de romane politiste, James Ellroy a fost exmatriculat din liceu pentru comportament turbulent. S-a inrolat in armata americana, dar a fost lasat la vatra dupa citeva luni. La putin timp dupa aceea ii moare si tatal, iar tinarul Ellroy incepe sa duca o viata dezordonata. In 1981, la virsta de 33 de ani, debuteaza cu romanul Brown’s Requiem, urmat de Clandestine (1982) si Blood on the Moon (1983). Ajunge rapid un scriitor foarte iubit de public si, in acelasi timp, extrem de apreciat de criticii genului. Una din trasaturile caracteristice ale prozei sale este asa-numitul „stil telegrafic”, alert si dinamic, rezultat din omiterea unor cuvinte sau sintagme, ceea ce creeaza senzatia unui discurs fragmentat si rapid. „Cvartetul L.A.-ului” (L.A. Quartet), din care fac parte romanele The Black Dahlia (1987), The Big Nowhere (1988 ; Polirom, 2007), L.A. Confidential (1990; Polirom, 2007) si White Jazz (1992), s-a bucurat de un imens succes. De altfel, cartile lui Ellroy au ajuns sistematic pe lista bestsellerurilor din Statele Unite. Opera sa a fost tradusa peste tot in lume si a cunoscut ecranizari celebre. Printre romanele adaptate pentru cinematograf se numara Blood on the Moon (filmul Cop, lansat in 1988), Brown’s Requiem (1998) sau The Black Dahlia (2006). Romanul L.A. Confidential a fost ecranizat in 1997, cu o distributie de exceptie : Kim Basinger, Russell Crowe si Kevin Spacey. Filmul a cucerit doua premii ale Academiei Americane de Film, un premiu BAFTA si un Glob de Aur.

 

 

 

James Ellroy, Dulcele sarut al Daliei, Thriller, Pret: 34,95 lei din limba engleza si note de Viorica Boitor

456 pagini

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *