Saul Bellow, Planeta domnului Sammler

Pentru romanul Planeta domnului Sammler (1970), Bellow a cistigat prestigiosul National Book Award (pentru a treia oara, dupa Aventurile lui Augie March si Herzog). Planeta domnului Sammler este un roman de un intelectualism feroce, lipsit de orice sentimentalisme, o chintesenta a prozei lui Bellow: lumea vazuta de o constiinta lucida si rafinata, lipsita de menajamente, dar nu si de compasiune.

Personajul central al cartii, Artur Sammler –  trecut de saptezeci de ani, supravietuitor al Holocaustului, obosit de existenta, dar studiind curios si intens lumea cu „ochiu-i stufos” –, mediteaza incisiv asupra civilizatiei, conditiei umane si culturii de masa a timpului sau. Intelectual polonezo-oxfordian, subtilul Sammler isi resimte ironic inutilitatea si fragilitatea, prins cum e intre oameni innebuniti de promisiunile viitorului.
Ochiul sau de ciclop observa in profunzime degradarea conditiei umane, dar si suferinta ce se perpetueaza dincolo de luxul si confortul prosperitatii.

„Planeta domnului Sammler este, in egala masura, un testament literar si o profetie.” (Chicago Sun-Times)

„Saul Bellow este cel mai important scriitor de limba engleza din cea de-a doua jumatate a secolului XX. Opera lui este perena si, in acelasi timp, nemilos de contemporana.” (Sunday Times)

Saul Bellow s-a nascut in 1915 la Montreal, intr-o familie de emigranti evrei rusi. A urmat cursurile Universitatii din Chicago, ale Universitatii Northwestern si ale Universitatii din Wisconsin, luindu-si licenta in sociologie si antropologie. A fost membru al National Institute of Arts and Letters. In 1975 a cucerit Premiul Pulitzer pentru Darul lui Humboldt, iar in 1976 a primit Premiul Nobel pentru Literatura. In 1984 e numit de presedintele francez Francois Mitterand Comandor al Legiunii de Onoare. Data fiind contributia sa extraordinara la dezvoltarea literelor americane, in anul 1988 i-a fost conferit cel mai inalt titlu pe care guvernul american il acorda artistilor – National Medal of Arts. Saul Bellow a debutat in 1941 cu o nuvela aparuta in paginile revistei Partisan Review. I-au urmat romanele Hoinarul (1944), Victima (1947), Aventurile lui Augie March (1953; in pregatire la Editura Polirom), Traieste-ti clipa (1956; Polirom, 2003), Henderson, regele ploii (1959; Polirom, 2007), Herzog (1964; Polirom, 2004), Planeta domnului Sammler (1970; Polirom, 2008), Darul lui Humboldt (1975; Polirom, 2003), Iarna decanului (1982; Polirom, 2005), Ravelstein (2000; Polirom, 2002). Prozatorul a incetat din viata pe 5 aprilie 2005, in Brookline, Massachusetts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *