Philip Roth, Operatiunea Shylock

Romanul Operatiunea Shylock, „confesiunea lui Philip Roth”, are ca protagonist un scriitor care se intimpla sa se numeasca Philip Roth si care, dupa ce isi revine dupa o cadere nervoasa, descopera ca altcineva i-­a furat identitatea si se foloseste cu succes de ea in Israel.

Confruntarea dintre cei doi Philip Roth formeaza intriga romanului, care se ramifica ulterior, implicindu­-i pe amindoi in politica Israelului si in dezbaterile privind viitorul evreilor si examinind, totodata, problema identitatii, a dublului si a consecintelor neprevazute ale artei.

„Operatiunea Shylock este un stralucit roman de idei… in el Roth si-a exploatat mai bine ca niciodata geniul literar.” (The Nation)

„Operatiunea Shylock, un roman subtil, comic si nervos, nu este o simpla antologie a subiectelor favorite ale romancierului, ci o enciclopedie cuprinzatoare… Din miinile pricepute ale lui Roth nimic nu iese mai bine ca excesul.” (Observer)

„Nimeni nu egaleaza geniul comic al lui Roth ori amploarea imperativului sau moral.” (The Boston Globe)

In anul 1997, Philip Roth a primit Premiul Pulitzer pentru Pastorala americana. In 1998 i-a fost decernata, la Casa Alba, National Medal of Arts, iar in 2002 Gold Medal in Fiction, cea mai inalta distinctie a Academiei Americane, conferita anterior, printre altii, lui John Dos Passos, William Faulkner si Saul Bellow. A cistigat de doua ori National Book Award, PEN/Faulkner Award si National Book Critics Circle Award. In 2005, Complotul impotriva Americii a primit premiul Societatii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric exceptional pe tema Americii anilor 2003-2004” si a fost declarata cea mai buna carte a anului de catre New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek si numeroase alte publicatii periodice. In Marea Britanie, Complotul impotriva Americii a cistigat W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth devine primul scriitor din traditia de patruzeci si sase de ani a acestui premiu care il cistiga pentru a doua oara. Philip Roth este, de asemenea,  cel de-al treilea scriitor american in viata a carui opera va fi publicata intr-o edi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *