Romanul, publicat in 2000, este construit pe fundalul fascinant al mitologiei hinduse, cu largi incursiuni in magia folclorului indian, in vraja Orientului. Pe acest fundal de „O mie si una de nopti”, se tese o poveste vibranta de dragoste – integrabila in galeria legendarilor amanti din literatura –, plasata insa in lumea cintaretilor rock, indieni, englezi si americani. Un amalgam ametitor intre lumea ultramoderna a muzicii si cultura hindusa, cu zeii, miturile si conceptele ei.
„O naratiune fabuloasa, incandescenta, plina de spirit – intr-un cuvint: remarcabila. In acest al saptelea roman al lui Rushdie, toate granitele se estompeaza: cea dintre culorile pielii, dintre viata si moarte, dintre Orient si Occident, dintre imaginatie si realitate. O carte despre faima, despre dragostea care invinge moartea, despre coruptie si realitati alternative, despre anii ’60 si anii ’90, depre mituri si catastrofe. Un «Ulise» al rock’n’roll-ului.” (The Independent)
Despre Pamintul de sub talpile ei, Salman Rushdie declara: „Mitul lui Orfeu este asemenea unui triunghi al artei, iubirii si mortii. Un mit pentru epoca noastra intunecata: mitul unui pamint nesigur, care ne trosneste sub picioare, deschizindu-si falcile pentru a ne inghiti cu totul. O societate care a devenit cruda, superficiala, lacoma, bigota, desarta. si, in mijlocul acestei lumi, jelim o generozitate pierduta, incercind sa intelegem – si sa aratam – care este aceasta. Un mit al dragostei ca neasteptata si coplesitoare descoperire a pamintului solid de sub picioarele noastre tremuratoare”.
Salman Rushdie s-a nascut la Bombay in 1947, cu doua luni inainte ca India sa-si cucereasca independenta. Desi vine dintr-o familie de musulmani practicanti, Rushdie a fost crescut intr-o atmosfera de toleranta nu numai religioasa, ci si culturala, educatia sa timpurie fiind caracterizata tocmai de amestecul de elemente indiene si britanice. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia pentru a studia la Rugby; urmeaza istoria la prestigiosul King’s College, Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan, unde familia sa se stabilise intre timp. Dupa o scurta si nefericita experienta in televiziune, Rushdie revine in Anglia, incepind sa-si construiasca o cariera de scriitor profesionist. Debuteaza in 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus definitiv in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (distins cu prestigioasele Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993). Dintre urmatoarele sale romane, de mare succes s-au bucurat Rusinea (1983, nominalizat pentru acelasi Booker Prize in 1984 si care a primit Prix du Meilleur Livre etranger), Harun si Marea de Povesti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995) si Pamintul de sub talpile ei (1999, cistigator, in 2000, al Commonwealth Prize pentru cea mai buna carte). A mai publicat Versetele satanice (1988), Patrii imaginare (1991, eseuri, interviuri, recenzii), Est, Vest (1994, povestiri) si Furia (2001, roman). Lui Salman Rushdie i-au fost decernate titlul de Fellow al Royal Society of Literature in Marea Britanie si cel de Commandeur des Arts et des Lettres in Franta. Din opera lui Salman Rushdie, in colectia „Biblioteca Polirom” au aparut romanele Rusinea (2001), Ultimul suspin al Maurului (2002) si Harun si Marea de Povesti (2003).