Scanner pentru carti

In perioada 02-04 mai 2011 a avut loc la Biblioteca Universitatii “Transilvania” din Brasov, Conferinta Internationala “Biblio2011” organizata de Biblioteca Universitatii Transilvania, impreuna cu Biblioteca Academiei Romane, Centrul de Cercetare pentru Informatia Digitala si Biblioteca Judeteana “George Baritiu”. Conferinta a fost prezidata de Prof. Dr. Ion VISAI, rector al Universitatii Transilvania Brasov.

Evenimentul s-a bucurat de o participare bogata, numarand profesori, biliotecari, lectori si conferentiari de la importante universitati, biblioteci si muzee din tara. Pe langa profesionistii romani, la eveniment au luat parte si reprezentanti ai unor universitati si bilioteci din strainatate contribuind astfel la un bogat schimb de experienta. Printre participanti romani putem remarca Prof. Dr. Ing. Doina BANCIU (Centrul de Cercetare pentru Informatia Digitala), Prof.Dr.Ing. Elena Helerea – (Director al Bibliotecii Univeristatii “Transilvania” din Brasov), Dr. Cornel Lepadatu – (Director adjunct, Biblioteca Academiei Romane), Prof. Dr. Ing. Angela REPANOVICI (Universitatea Transilvania Brasov), Inf. Arh. Nicolaie CONSTANTINESCU (Kosson) si multi multi altii.

Pe parcursul celor 2 zile ale conferintei, au fost prezentate numeroase lucrari din domeniul stiintei informaticii, tehnologiei informatiei, digitizare si biblioteci digitale. Cei peste 100 participanti au avut posibilitatea de a afla noutati din domeniul legislatiei si managementului de biblioteca, al prelucrarii si organizarii informatiilor bibliografice, al digitizarii si accesarii on-line a cartilor.

Echipamentul expus si testat de catre vizitatori a fost un scanner de carte automat Qidenus RBS PRO A3+. S-a vorbit mult in ultimii 2 ani despre scannere automate de carte, existand, cel putin la nivel declarativ, un interes extrem de ridicat pentru aceste echipamente. Intoarcerea automata a paginilor si atingerea unor viteze de scanare de 1500-2500 pagini pe ora sunt avantaje extrem de atragatoare pentru orice specialist in digitizare si arhivare electronica.

Oferta noastra include 5 modele de scannere de carte automate insa motivul pentru care am ales scanner-ul Qidenus il reprezinta posibilitatea acestuia de a scana cartile atat in modul automat cat si in modul semi-automat, (modul necesar pentru scanarea cartilor cu pagini rupte sau foarte deteriorate).

Modul semi-automat de scanare presupune intoarcerea paginilor manual, de catre operator, iar scanner-ul capteaza automat imaginile. Consideram ca este foarte important pentru un astfel de echipament sa aibe un mod semi-automat de scanare, astfel incat sa se poata scana orice tip de carte. Nu ne dorim sa oferim clientilor nostri un echipament scump cu care pot scana doar cartile in stare buna iar pentru cartile foarte deteriorate sa le cerem sa achizitioneze un alt scanner.

Oricat ar fi de profitabil pentru noi ca furnizori de echipamente, acest lucru nu este nici etic, nici eficient si nici posibil, avand in vedere bugetele extrem de limitate ale institutiilor de cultura din Romania. Ne-am castigat aprecierea clientilor fiindu-le alaturi in proiectele de digitizare realizate si ne mandrim ca echipamentele noastre au fost folosite le realizarea Bibliotecii Digitale DacoRomanica.ro

Qdenus RBS PRO A3+ este un scanner automat de carti ce poate scana la o viteza de 2000 de pag/h oferind o rezolutie de 400 dpi. Cu acest echipament se pot scana carti vechi, carti noi, manuscrise, caiete mecanice, reviste etc. Echipamentul este livrat in pachet complet cu statii de procesare si software necesar uni flux de lucru bine optimizat. Software-ul poate aplica in mod automat functii de imbunatatire a imaginilor, corectie geometrica, metadata etc.

In cadrul acestei prezentari, Ph. D. Bogdan POPOVICI si Dl. Aurelian Armaselul, reprezentati ai Arhivelor Nationale filiala Brasov ne-au pus la dispozitie o carte veche de la 1702 pe care am scanat-o in modul automat. Si dansii au fost pe deplin impresionati de cat de usor este de utilizat echipamentul si cat de usor scaneaza paginile fara sa le deterioreze.

Z Spot Media SRL este distribuitorul exclusiv in Romania al producatorului austriac de scannere de carte automate Qidenus. Pentru mai multe detalii, specialistii Z Spot Media va stau la dispozitie la 0214205093 sau www.zspotmedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *