Sionism si istorie, de Shmuel Almog

Miercuri, 1 octombrie 2008, de la ora 18, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, Bucuresti) va avea loc lansarea volumului Sionism si istorie. Cresterea unei noi constiinte evreiesti, de Shmuel Almog, aparut la Editura Hasefer. Vor cuvantul Mircea Mihaies, vicepresedinte al ICR, conf. univ. Mariuca Stanciu si conf.univ. Liviu Rotman. In cadrul lansarii vor fi proiectate imagini din albumul Israel 60, publicat de aceeasi editura, ilustrand trecutul si prezentul Israelului la sase decenii de la crearea statului evreu.

Dr. Shmuel Almog (n. 1926, Berlin), Profesor Emeritus al Universitatii Ebraice din Ierusalim, se numara printre cercetatorii cei mai avizati ai iudaismului contemporan. Sionism si istorie. Cresterea unei noi constiinte evreiesti, lucrare de referinta in domeniu, a fost publicata prima oara in ebraica in 1982, prima editia engleza datand din 1987 (Magnus Press). Traducerea de la Editura Hasefer, realizata George Weiner si Carmen Stanca, cu un cuvant inainte semnat de dr. Mariuca Stancu si o postfata de dr. Liviu Rotman, reprezinta o editie revizuita si adusa la o zi, cu o noua introducere destinata de autor cititorilor mai putin familiarizati cu istoria sionismului.

“Pentru lectorul roman al zilelor noastre Sionism poate fi o sarada greu de dezlegat sau un termen explicat in doua cuvinte de ziarul rasfoit la cafeaua de dimineata. (…) Sionism si istorie. Cresterea unei noi constiinte evreiesti ofera una dintre cele mai obiective perspective asupra miscarii sioniste, a cauzelor care au generat-o, a crizelor inevitabile care, in cele din urma, au structurat-o, precum si a evolutiei ei (…) ” – Dr. Mariuca Stanciu, in prefata lucrarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *