Stephen King – autorul saptamanii

Stephen Edwin King este cel mai cunoscut autor american de horror, suspans, science fiction si fantasy fiction. Cartile lui au fost vandute in peste 350 de milioane de copii, care au fost adaptate si in filme, seriale de televiziune si reviste. Pana in 2011, King a publicat 49 de romane, dintre care 7 sub numele de Richard Bachman, 5 non-fiction si 9 colectii de proza scurta. Actiunea majoritatii povestilor este plasata in Maine, statul natal al autorului.

Stephen King

Prima poveste profesionala, The Glass Floor, a fost vanduta catre Startling Mystery Stories in anul 1967. in timpul primilor ani de mariaj cu Tabitha Spruce, pe care a cunoscut-o la University of Maine, a continuat sa vanda povesti unor reviste de barbati. Multe din acestea au fost adunate mai tarziu in colectiaNight Shiftori in alte antologii.

Primul roman publicat a lui King a fostCarrie. El chiar a aruncat la gunoi o ciorna dupa ce s-a simtit descurajat de progresul scrisului despre o adolescenta cu puteri psihice. Sotia lui a recuperat manuscrisul si l-a incurajat sa-l termine.

Spre sfarsitul anilor 1970, Stephen a inceput sa scrie ceea ce a devenit o serie de povesti interconectate despre un ucigas singuratic, Roland. Prima dintre aceste povestiri,The Dark Tower:The Gunslinger, a fost publicata pentru prima data in 5 numere ale revistei The Magazine of Fantasy & Science Fiction.

Astfel, a fost creata o serie de 7 carti, numita “the Dark Tower”, care au fost publicate de-a lungul a 4 decenii. Alte serii publicate de Stephen King au fost: Talisman (The Talisman, Black House) si The Green Mile (The Two Dead Girls, The Mouse on the Mile, Coffey’s Hands, The Bad Death of Eduard Delacroix, Night Journey, Coffey on the Mile).

Alte romane celebre sunt: It, The Stand,Pet sematary, The Shining, The Dead Zone, Skeleton Crew, Different Seasons, Salem’s Lot sau Cujo. Stephen King este dependent de scris. Nu este vorba de placut sau chiar de iubit, el are nevoie de scris: “Writing is just this great big conduit, this outflow pipe that keeps the pressure nice and even”, spunea el. “All the insecurities come out, all the fears – and also, it’s a great way to pass the time.”

Intrebat cum ar fi fost daca nu ar fi facut cariera din scris, el raspuns:”Oh, I’d be dead. I would have drunk myself to death or drugged myself to death or committed suicide or some goddamn thing.”

King a primit premiile: Bram Stoker, World Fantasy, British Fantasy Society iar National Book Foundation l-a premiat cu Medal for Distinguished Contribution to American Letters.

Citeste! Afla mai mult pe www.Books-Express.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *