Zodia ciumei sau Adio, Bucovina mea

De Buna Vestire a venit reaua vestire pentru cei ce s-au incapatanat sa reziste intr-un colt de tara romaneasca cazut sub ocupatie straina. Din acest punct se rostogoleste drama lui Toni din Davideni, fortat sa-si abandoneze Bucovina cea aproape de sufletul sau, de aici incepe povestea cartii “Zodia ciumei”, scrisa 60 si ceva de ani mai tarziu de Mirella Tonenchi.

Lansarea volumului va avea loc joi, 25 iunie, la ora 18, in libraria Carturesti din Mercy 7, cu o prezentare din partea scriitorilor Viorel Marineasa si Adrian Dinu Rachieru.
Mirella Tonenchi subliniaza in prefata cartii sale ca textul s-a scris pornind de la povestirile tatalui. “El este acela care a trait toate intamplarile, pataniile si aventurile descrise”.

Sunt memorii ale unor locuri si intamplari, ce inca mai dor. “S-au pierdut copii, parinti, s-au destramat familii, unele s-au regasit, altele nu, cine stie pe unde or mai fi traind bucati, fragmente, unii se cauta si astazi, cativa au renuntat, altii au murit fara sa lase din maini speranta”. Carevasazica, o carte ce pune degetul pe rana sau le-o infatiseaza pentru prima oara unora care nu aveau habar de ea.
Iata ce scrie Anca Rotescu despre Zodia ciumei: “Mirella Tonenchi debuteaza in proza cu un roman surprinzator in literatura contemporana. Pe de o parte, acesta se refuza obiectivarii postmoderne. Zodia ciumei este o relatare la cald, dupa mai bine de o jumatate de secol, a unei tragedii personale circumscrise unui moment de cumpana al istoriei romanesti – cedarea Basarabiei si Bucovinei de Nord. Pe de alta parte, recurge la perspective multiple si inedite totodata. Narat pe doua voci, una de copil, cealalta de adult, acest micro-roman biografic este o necesara restituire. Iar in contextul actual, se dovedeste a fi mai actual ca niciodata”.

Cosmin Lungu – PR & events manager Carturesti – tel 0732003030
cosminlungu@carturesti.ro
http://www.carturesti.ro

2 thoughts on “Zodia ciumei sau Adio, Bucovina mea”

  1. Da, eu, autorul…:) Si prezentarea in TM a fost extraordinara! Nu ma asteptam la asemenea aprecieri… In Arad, lansarea va fi la inceputul lunii iulie, adica in curind!!!
    Si va astept!
    mirella tonenchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *