In data de 26 februarie 2009, profesori si elevi de liceu, diplomati americani, voluntari Peace Corps, bursieri Fulbright si reprezentanti ai ONG-urilor s-au renunit la Centrul Cultural American pentru a-i felicita pe castigatorii concursului de eseuri “What human right do I value most?”
Concursul a fost lansat in 10 decembrie 2008, pentru a marca implinirea a 60 de ani de la proclamarea de catre ONU a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. 117 eseuri scrise de elevi de la 13 licee si colegii din Bucuresti au participat in aceasta competitie. Colegiul National „Iulia Hasdeu” a avut cel mai mare numar de participanti (32 de elevi), urmat de Colegiul National „I.L. Caragiale” (26 de elevi) si Colegiul National „Spiru Haret” (17 elevi). In evaluarea eseurilor, juriul compus din cetateni americani din cadrul Misiunii Diplomatice a SUA in Romania a tinut cont atat de stilul, cat si de continutul lucrarilor prezentate.
In deschiderea ceremoniei de premiere, Jeri Guthrie-Corn, Insarcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA la Bucuresti, i-a felicitat pe toti participantii si a declarat ca: „Scopul nostru a fost sa va incurajam pe voi, tinerii, sa va ganditi ce reprezinta drepturile omului pentru voi si care este importanta lor intr-o societate libera si democratica. Am avut ocazia de a citi cateva dintre eseuri si am fost impresionata de entuziasmul, elocventa si creativitatea voastra”.
Jan Sorensen, Reprezentantul ONU in Romania si Andra Vladu, Marketing Manager al companiei Hewlett-Packard Romania au adresat de asemenea cateva cuvinte celor prezenti si le-au inmanat elevilor inscrisi in concurs diplome de participare.
Compania Hewlett-Packard Romania este cea care a oferit premiul cel mare, un laptop HP. Premiile pentru ocupantii locurilor II si III (un aparat foto digital si respectiv un MP3 player) au fost oferite de Centrul Cultural American.
Cei doisprezece finalisti sunt:
Alexandra ADAM – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Madalina ANGHEL – Colegiul National „Spiru Haret”
Oana BALMAU – Colegiul National „Tudor Vianu”– premiul al doilea
Iulia BELU – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Laura BURTAN – Colegiul National „I.L. Caragiale”
Olivia Ioana DEJEU – Colegiul National Bilingv “George Cosbuc” – premiul intai
Ionut Ovidiu GABROVEANU – Colegiul National „Spiru Haret”
Radu-Ionut JIANU – Colegiul National „Sf. Sava” – premiul al treilea
Andrada Elena MATAUANU – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Mihaela Raluca TABACU – Colegiul National „I.L. Caragiale”
Cristina Sofia VASILE – Colegiul National „Iulia Hasdeu”
Claudiu VELISAR – Colegiul National „I.L. Caragiale”
Cei trei castigatori sunt:
Locul I:
Olivia Ioana Dejeu
Colegiul National Bilingv „George Cosbuc”, Clasa: 12U1
Titlul eseului: Which right is the most important to you?
In eseul sau scris intr-un stil marcat de lirism, stil pe care unul dintre membrii juriului l-a descris drept „plin de insufletire”, Olivia Dejeu sustine ca libera vointa este dreptul fundamental. Ea subliniaza importanta folosirii vointei proprii pentru a contribui la progresul intregii societati.
„Cat timp traim, libera noastra vointa nu ar trebui sa fie constransa de nimic, toti ar trebui sa avem aceleasi drepturi, iar demnitatea ar trebui sa fie aspectul cel mai drag si mai de pret al existentei noastre”, scrie Olivia Dejeu in lucrarea sa.
Locul II:
Oana Balmău
Colegiul National „Tudor Vianu”, Clasa: 12E
Titlul eseului: Being free inside your own head, and outside of it
Inflacararea cu care Oana Balmau apara libertatea de expresie le aminteste cititorilor eseului sau de importanta esentiala a existentei unei societati libere de cenzura si frica.
„Traim intr-o epoca a comunicarii, intr-o lume a politicienilor, a tratatelor, a organizatiilor, a intalnirilor de afaceri si a prezentarilor publice, o lume in care CUVANTUL este cel mai puternic instrument”.
Locul III:
Radu-Ionuţ Jianu
Colegiul National „Sf. Sava”, Clasa: 12C
Titlul eseului: The path to Eden
Eseul lui Radu-Ionut Jianu pledeaza cu indrazneala in favoarea dreptului tuturor oamenilor de a avea drepturi fundamentale, sustinand ca acestea trebuie sa triumfe in fata tendintelor mai putin laudabile ale umanitatii.
„E greu sa-ti inchipui si cu atat mai mult sa creezi o lume in care oamenii au anulat barierele rasei, nationalitatii sau religiei si isi asuma responsabilitatea pentru intreaga umanitate. Si totusi, o lume in care fiecare fiinta umana are dreptul de a avea drepturi e cea mai apropiata de Eden”.
Eseurile celor trei castigatori pot fi citite si pe paginile de internet de mai jos:
Website-ul Ambasadei SUA la Bucuresti
http://bucharest.usembassy.gov/udhr/
Centrul de Informare ONU pentru Romania
http://www.onuinfo.ro/mass_media/comunicate_de_presa/
United Nations Cyberschoolbus
🙂 Matematica si fizica descriu mai util realitatea inconjuratoare decat porcariile voastre umaniste. Sa fim seriosi, toata lumea a scris ca pune cel mai mare pret pe “Dreptul la libera exprimare” (pentru ca in general asta vrea sa auda societatea noastra), dar nimeni nu si-a pus problema ca daca esti mort e putin cam greu sa iti exprimi liber parerea. Va puteti rezuma la a face sarmale. Si aveti grija sa iasa bune, pentru ca doar hranindu-ne pe noi veti ajuta la progres.
Multumesc.
Faptul ca tu nu ai destula imaginatie pentru a intelege literatura denota o trauma din copilarie. Probabil parintii ti-au citit tabla inmultirii in loc de povesti, iar cand vroiai sa desenezi te bateau cu nuiaua la palma.
Inteleg ca iti place sa fii cap patrat, dar sa ii condamni si pe altii sa fie ca tine reprezinta cel mai mare semn de dobitocie posibil.
Haha, amuzant. Se poate sa ai dreptate.
In primul rand, ar trebui sa te gandesti ca daca nu ar fi fost literatura omenirea s-ar fi descurcat totusi (poate mai greu, dar ar fi mers). Insa daca nu erau oameni care sa se ghideze in viata dupa stiinta tu ai fi avut acum cateva mici probleme: traiai in pestera, in intuneric si frig; prosibil sa fi si murit pana acum fara servicii medicale. Iar tot ceea ce folosesti tu zilnic a fost creat de “lipsa de imaginatie” si de “calculele exacte” ale unor fizicieni, matematicieni, ingineri de cine stie ce fel.
In al doilea rand, eu am specificat in primul comentariu ceea ce ma deranjaza: ipocrizia celor care au scris eseurile, faptul ca au scris despre libertatea de exprimare, fara sa se gandeasca la “dreptul la viata” de exemplu (care dupa parerea mea e nitel mai important). Dar oamenii vor sa auda “libertate” si deci primele trei locuri au fost ocupate de “libertate”.
Multumesc.
Stai putin, cum au creat oamenii de stiinta tot ce folosim noi azi: telefonul mobil, computerul, internetul?
Au pus mina si au transpus in practica ceea ce au IMAGINAT niste autori de SF pe care tu te-ai gasit acum sa ii acuzi aiurea…
Ce simplu e sa afirmi, daca nu iti convin rezultatele unui concurs, ca “literatura nu e importanta”, sau nu suficient de importanta pentru tine. Atunci ce rost are sa-ti pierzi vremea pe site-uri de carti?
Bine. Poate ca nu am dreptate in totalitate. Sau poate ca nu am dreptate deloc. Dar se poate ca vreunul din voi sa citeasca, la un moment dat, mai cu bagare de seama ceea ce am scris mai sus. Pentru ca in graba de a implini dorinta arzatoare de a ma critica ati inteles gresit totul.
Nu ma cert cu nimeni. Si nu critic categoria “artistilor / scriitorilor”. NU! Critic oamenii care scriu despre LIBERTATE DE EXPRIMARE si care, culmea, nu se exprima liber. Critic ipocrizia. Critic oameni care pe scena pot vorbi “intr-o forma plina de lirism” (nu fac nicio referire la vreo persoana anume) iar cand totul se termina dau telefon celei mai bune prietene si ii spun: “Fa! Am castigat! I-am prostit si pe-astia. Si stii care e faza tare? I-am curatat si de cate un aparat foto! Fac cinste, mergem sa ne imbatam in Jack!”. Unde dracu s-a dus lisirmul? Unde a fugit libertatea de exprimare? De ce pe scena nu a bagat si 2-3 injuraturi ca sa se exprime liber, asa cum o face in curtea scolii? Puteti raspunde la asta, artistilor?
N-are nimeni nicio dorinta arzatoare de a te critica si nici n-avem vreo legatura cu concursul respectiv, ci doar un site al pasionatilor de carti, literatura si asa mai departe.
Sigur, este posibil – iar americanii sunt specialistii numarul unu – sa fi fost un concurs de limba de lemn si care a fost castigat de cei mai tari elevi din domeniu, cei care recita pe dinafara orice citesc, fara sa mai gandeasca.
Dar tu ai venit aici si ai inceput cu afirmatii de genul “porcariile voastre umaniste” – ca sa nu mai zic de asta – geniala exprimarea – “Va puteti rezuma la a face sarmale. Si aveti grija sa iasa bune, pentru ca doar hranindu-ne pe noi veti ajuta la progres”.
De-asta ti-a sarit toata lumea in cap.
Asa e. Imi cer scuze pentru asta. 🙂 Ma bucur cel putin ca s-a inteles care era intentia. Probabil ca nu am reusit sa ma temperez la momentul la care am scris primul comentariu. Imi cer scuze din nou.