Conferinta Nationala a Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania, organizata in perioada 28-31 Octombrie 2009, la Lacu Rosu, judetul Harghita, a marcat 20 de ani de activitate neintrerupta a Asociatiei. Manifestarea, considerata evenimentul anual reprezentativ al domeniului, a reunit peste 150 de participanti din intreaga tara si a adus in prim-plan rolul si atributiile Asociatiei in cadrul programului Biblionet.
Cu ocazia celei de a XX-a editii, s-au evidentiat principalele directii de actiune ale Asociatiei. Un loc important in cadrul lucrarilor l-au ocupat, de asemenea, exemplele de buna practica oferite de reprezentantii Filialelor ANBPR. Comunicarile profesionale gazduite de manifestare s-au axat pe importanta valorificarii potentialului de dezvoltare a capacitatii organizationale a Asociatiei si de modernizare a bibliotecilor publice, indiferent de tipul sau marimea acestora.
Lucrarile conferintei au adus in prim plan rezultatele remarcabile obtinute de Asociatie in acesti ani, unele dintre ele cu efect asupra intregului sistem national de biblioteci precum si mecanismele prin care ANBPR poate influenta favorabil si in viitor evolutia bibliotecilor publice. Sesiunile de comunicari, prezentarile profesionale, precum si atelierul denumit Cafeneaua ANBPR au prilejuit expunerea unei colectii intregi de idei, propuneri si modele de buna practica, ce vor sta la baza demersurilor viitoare ale Asociatiei, a declarat Doina Popa, Presedintele ANBPR.
Alaturi de membrii activi ai ANBPR, la Conferinta au participat si reprezentanti ai autoritatilor publice, invitati din alte structuri asociative, si partenerii sau colaboratorii Asociatiei, intre care amintim Asociatia Comunelor din Romania – A.Co.R., Ministerul Culturii Cultelor si Patrimoniului National si Fundatia IREX Romania.
Conferinta de la Lacu Rosu a prilejuit schimbul de idei si experiente intre membrii Asociatiei, pe de o parte, si intre ANBPR si alte structuri profesionale, parteneri si colaboratori, pe de alta parte. Editia din acest an a contribuit, mai mult ca oricand, la identificarea de noi oportunitati de parteneriate, la strangerea relatiilor dintre Filialele judetene si, nu in ultimul rand, la fidelizarea membrilor, prin recunoasterea contributiei lor la evolutia de substanta a Asociatiei, a adaugat Doina Popa.
Despre ANBPR: Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) este cea mai reprezentativa organizatie profesionala a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Ratiunea de a fi a acestei organizatii este aceea de a coagula, intr-o forma de asociere pe plan national, asteptarile, nevoile si interesele celor care, prin profesie, preocupari si atributii sustin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei si a stiintelor informarii si documentarii.