Studiu național privind utilizarea bibliotecilor publice din România

Conform unui studiu Bibilionet, peste 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă , iar 7.000.000 de vizite au fost înregistrate la bibliotecile publice pentru utilizarea computerelor și a internetului.
Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursă de informare spre deosebire de non-utilizatori unde principalul canal este TV. Aproape 28% dintre respondenții care nu merg la bibliotecă au afirmat că petrec zilnic peste 3 ore în fața TV.

infographic Biblionet
Nefolosirea internetului în general se asociază statistic cu venituri dintre cele mai mici în cadrul populației României.
În ceea ce privește segmentul de utilizatori ai serviciilor bibliotecilor publice se constată o creștere a duratei folosirii internetului. Profilul conturat este pentru consumatorul cotidian de internet: cu precădere tânăr, între 15 – 34 de ani, absolvent de universitate, locuitor în urbanul de peste 200.000 de locuitori. Cei care afirmă că nu au accesat niciodată internetul sunt majoritar persoanele de peste 55 de ani, fără școală sau cu studii elementare, rezidenți în mediul rural.

B. UTILIZATORI AI BIBLIOTECII
Numărul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% în comunitățile mici (sub 15.000 de locuitori).
Cetățenii români care utilizează calculatoarele și internetul de la biblioteca publică caută pe internet informații legate de: educație, piața muncii, comunicare cu prietenii sau rudele din țară sau din străinătate, rezolvarea unei probleme medicale.
peste 10% au declarat că o dată ce trec pragul bibliotecii, folosesc și alte servicii (cărți, ziare, informații utile)
33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publică doar, sau în primul rând, pentru calculatoare și internet

C. Non utilizatori ai bibliotecii
Peste 50% dintre respondenții non-utilizatori nu știu ce schimbări au avut loc în cadrul bibliotecilor publice (acces la internet, fond de carte)
Peste 30% spun însă că s-ar duce la bibliotecă pentru o problemă specifică.
Aproape un sfert dintre români spun că nu merg la bibliotecă din lipsă de timp, pe locul doi situându-se lipsa de interes sau de plăcere privind cititul.
Totodată, respondenții care nu folosesc serviciile bibliotecii au indicat o medie de 80 de cărți în gospodărie în afară de ziare și reviste. Cu toate acestea, frecvența de lectură este scăzută, 42% dintre respondenți indicând că citesc o dată pe an sau chiar niciodată.
Peste 35% dintre respondenți au declarat că ar reveni la bibliotecă dacă se dezvoltă serviciul de acces la calculatoare și dacă se îmbunătățesc condițiile spațiilor destinate utilizatorilor
Din perspectiva informațiilor pe care și-ar dori să le regăsească în bibliotecă, respondenții au indicat atât în mediul urban cât și rural în primul rând creșterea numărului de cărți în cadrul bibliotecii, în mod specific cărți mai noi, cărți de specialitate, creșterea numărului de calculatoare pus la dispoziție.

(Studiile Biblionet au fost efectuate în 2009, 2011, 2012 – februarie pe sondaje reprezentative naționale)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *