Lansare de carte: Opereta romaneasca de inspiratie folclorica de Bianca Ionescu

Bianca Ionescu, celebra solista a Teatrului National de Opereta Ion Dacian, lanseaza sambata, 14 noiembrie 2009, lucrarea intitulata “Opereta romaneasca de inspiratie folclorica”. Evenimentul are loc in Foaierul Teatrului National de Opereta Ion Dacian in cadrul celei de-a doua editii a Festivalului International al Artelor Spectacolului Muzical Viata e frumoasa (12-22 noiembrie 2009). Festivalul este organizat de Teatrul National de Opereta Ion Dacian si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Primariei sectorului 1 Bucuresti si ARCUB.

“OPERETA ROMANEASCA DE INSPIRATIE FOLCLORICA”

Cartea apartine Biancai Ionescu, una dintre cele mai cunoscute soprane din Romania, solista a Teatrului National de Opereta Ion Dacian si este editata de Fundatia Romania de Maine. “Opereta romaneasca de inspiratie folclorica” prezinta pentru prima data in Romania contextul compunerii operetelor respective si este povestit libretul celor mai importante dintre ele. De asemenea, cartea Bianca Ionescu analizeaza operetele din punct de vedere al elementelor folclorice continute.

In esenta, cartea prezinta inceputul unei noi ere pentru muzica romaneasca de operetta si anume perioada cand s-au creat cele mai valoroase lucrari. Lucrarea debuteaza cu un istoric al conditiei aparitiei muzicii de scena premergatoare operetei; se fac referiri la genul vodevilului si la subgenurile sale – Flechtenmacher si a sa “Baba Harca” in 1848 pana la prima lucrare in genul operetei care-i apartine lui Ciprian Porumbescu, “Crai nou” in 1882.
Folclorul a jucat un rol primordial. Modalitatea in care compozitorii de operete s-au inspirat din el, a facut diferenta de valoare a creatiilor, stabilind ierarhia lor.

Maiestrie componistica, instruire, experienta si talent

Lucrarea ii prezinta pe cei mai reprezentativi compozitori de opereta si lucrarile acestora: Filaret Barbu, Nicolae Kirculescu, Gherase Dendrino, Elly Roman, Florin Comisel, Viorel Dobos, George Grigoriu, Aurel Giroveanu, Alfred Mendelsohn, Henry Malineanu, Liviu Cavassi. Lucrarile selectate contin o prezentare a libretului ,a personajelor, anul premierei si artistii interpreti la premiera spectacolului. Dintre acestea,iata cateva titluri: Ana Lugojana, Plutasul de pe Bistrita, N-a fost nunta mai frumoasa, Leonard, Colomba, Spune inimioara, spune, Lasati-ma sa cant, Intalnire cu dragostea, etc.

Mai mult, cartea prezinta elementele structurale ale folclorului muzical romanesc, pornind de la considerente asupra folclorului,relatia poezie muzica,structuri sonore si formule ritmice,instrumente populare.In capitolul 4 se analizeaza ipostaze ale limbajului folcloric in cateva lucrari de referinta dintre cele existente. Aici se va vedea cum i-a influentat folclorul pe fiecare dintre compozitorii de opereta ,cum au stiut sa-l prelucreze, ramanand, totodata, originali fara sa transplanteze pasajele folclorice ca atare in lucrarile lor.

Pe scurt despre soprana Bianca Ionescu
Bianca Ionescu este Doctor in muzica in cadrul Universitatii de Muzica Bucuresti. (tema: Valorificarea folclorului in creatia romaneasca de opereta in a doua jum.a sec.al xx lea). In 1983 a primit Premiul SABAM pentru muzica moderna si contemporana, Verviers (Belgia), iar in 1983 Premiul II Concursul International de canto, s Hertogenbosch (Olanda). Intre anii 1983 2008 a fost prim solista a Teatrului National de Opereta “Ion Dacian” Bucuresti. In vara anului 2008 a creat conceptual pentru spectacolul “Culegatorii de stele” care reuneste cele mai cunoscute si valoroase pagini de opereta romaneasca. In prezent artista pregateste un CD cu piese de Craciun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *