Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor Igiena asasinului, Uimire si cutremur, Metafizica tuburilor, Mercur, Antichrista, Dictionar Robert de nume proprii, Sabotaj din iubire, Biografia foamei, Cosmetica dusmanului, Catilinarele, Acid sulfuric, Peplum, Atentat si Jurnalul Rindunicii. Distins cu Prix de Flore, In necunostinta de cauza (2007) ofera o perspectiva total diferita de cea din Uimire si cutremur asupra perioadei pe care scriitoarea a petrecut-o la Tokio la virsta de douazeci de ani.
Convinsa ca cea mai eficienta metoda de a-si imbunatati cunostintele de japoneza e aceea de-a le preda localnicilor franceza, Amelie decide sa dea lectii particulare, intilnindu-l astfel pe Rinri, un tinar japonez de familie buna, cu care ajunge sa se logodeasca. Calauzita de Rinri, Amelie porneste intr-o calatorie initiatica prin spatiul enigmatic al Japoniei, explorind rafinamentele bucatariei nipone, peisajele de o frumusete ireala, folclorul japonez sau sistemul educational, si dezvaluindu-ne constant diferentele culturale si lingvistice dintre Extremul Orient si Occidentul european.
„Fie ca este vorba despre neintelegeri lingvistice sau confruntari gastronomice, Amelie Nothomb nu are rival la punerea in scena a acestui conflict cultural. Si asta cu un simt al autoironiei a carui intreaga masura ne-o ofera aici. Dornica sa adopte obiceiurile unei Japonii care o fascineaza, inghite tot felul de umilinte – ca sa nu mai vorbim de caracatite vii, ce constituie meniul unei cine memorabile! Iar momentele de gratie sint nenumarate in acest roman cu siguranta foarte reusit.” (Lire)
Amelie Nothomb s-a nascut in 1967 la Kobe (Japonia). Copilaria si adolescenta ei sint de fapt o lunga calatorie prin lume, cu opriri mereu provizorii: isi petrece primii trei ani de viata in Japonia, urmeaza China, SUA, Bangladesh, Birmania, Laos. Adolescenta anorexica, Amelie marturiseste ca abia la treizeci si patru de ani a reusit sa se accepte „fizic”, vindecindu-se printr-o bulimie… a cititului si a scrisului: de peste cincisprezece ani, in fiecare toamna publica un roman, imediat trecut in fruntea listei de bestselleruri. Igiena asasinului (1992), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii de exemplare. I-au urmat Sabotaj din iubire (1993), Combustibilii (1994), Catilinarele (1995), Peplum (1996), Atentat (1997), Mercur (1998), Uimire si cutremur (1999, distins cu Marele Premiu pentru roman decernat de Academia Franceza si ecranizat de Alain Corneau), Metafizica tuburilor (2000), Cosmetica dusmanului (2001), Dictionar Robert de nume proprii (2002), Antichrista (2003), Biografia foamei (2004), Acid sulfuric (2005), Jurnalul Rindunicii (2006).
Amelie Nothomb, In necunostinta de cauza, Biblioteca Polirom, Pret: 22.95 lei