Patria m-a facut om (1935) este povestea lui Anthony Farrant, care a lucrat peste tot in lume si de fiecare data cind gasea o noua slujba parea sa profite de ocazie ca sa depaseasca limitele bunului-simt, laudindu-se, mintind si inselind. Cind, inevitabil, se pomenea din nou somer, nu-i raminea decit sa recurga la imprumuturi pentru a supravietui. Dar viata isi urma cursul, iar Anthony nu se putea plinge ca se descurca prea greu. La un moment dat, insa, sora lui geamana, Kate, care il adora, ii gaseste o slujba, incercind sa-l convinga sa se stabileasca undeva.
Este vorba de un post de bodyguard, iar noul lui sef, Krogh, un bancher suedez foarte influent si megaloman, este totodata seful si iubitul lui Kate. Toate bune si frumoase pina cind ordinele date de Krogh contravin principiilor lui Anthony. Indignat si fara sa anticipeze consecintele grave ale faptelor sale, acesta ajunge sa dezvaluie, neoficial, o serie de informatii unui jurnalist de mina a doua, Minty, care este, asemenea lui, o victima a vietii.
„Unul dintre cei mai mari autori ai americani, Graham Greene are cea mai perspicace minte in ce priveste necazurile, cel mai fin nas cind este vorba de slabiciunea omeneasca, iar observatiile sale sint neindurator de sincere… El este omul dinauntru al unui intreg secol.” (The Independent)
„Greene stirneste curiozitatea si interesul cititorilor sai intr-o maniera comparabila cu aceea a lui Malraux, Faulkner sau Hemingway.” (New Statesman)
Graham Greene (1904-1991) a studiat la Balliol College, Oxford. Dupa absolvire a fost, timp de patru ani, redactor la prestigiosul ziar The Times din Londra. Primul sau roman, Omul dinauntru, apare in 1929, dar, desi cartea este bine primita, succesul si prestigiul vin odata cu al patrulea roman publicat, Expresul de Stambul, dupa care Twentieth Century Fox a facut celebrul film Orient Express. Dupa o calatorie in Liberia, intreprinsa in 1935, autorul britanic – totodata un cinefil impatimit – devine critic de film la prestigioasa publicatie The Spectator, unde, in 1940, este numit redactor literar. Intre 1941 si 1943, Greene lucreaza pentru Foreign Office. Printre cele mai cunoscute romane ale sale inspirate din activitatea in acest domeniu se numara celebrele Omul nostru din Havana (1958) si Americanul linistit (1955). Pe linga romane, Graham Greene a publicat mai multe volume de nuvele, carti de calatorie, piese de teatru si biografii, a lasat in urma sute de eseuri, cronici literare si de film. A primit doua inalte distinctii ale Marii Britanii: The Order of Merit si Companion of Honour. In 1969 statul francez i-a conferit titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare. La Editura Polirom i-au fost traduse pina in prezent Americanul linistit, Comediantii, La drum cu matusa-mea, Sfirsitul unei iubiri, Puterea si gloria, Consulul onorific, Expresul de Stambul, Factorul uman, Omul nostru din Havana, Brighton Rock, Ministerul groazei si Al zecelea om.
Graham Greene, Patria m-a facut om, Biblioteca Polirom, Pret: 29.95 lei
Traducere din limba engleza si note de Andrei Gorzo
328 pagini