Tot ceea ce a fost atins de aceasta carte magica s-a prefacut in aur. Povestea tanarului orfan care a crescut in mahalalele Mumbaiului si apoi a castigat potul cel mare la concursul Vrei sa fii miliardar a declansat o cascada de premii literare, iar apoi premii radiofonice, filmul primind Globuri de Aur, premii Bafta, nominalizari la Oscar…
Filmul care s-a turnat dupa carte a cucerit toate premiile posibile, asteptand in prezent verdictul Academiei Americane, ultima reduta. Adaptarea radiofonica a primit Sony Awards pentru drama, cel mai important premiu pentru o dramatizare radio. Nominalizata la Irish Book Awards, cartea a ajuns pe lista scurta a premiului scriitorilor din Commonwealth pentru roman de debut, a fost apoi premiat cu Boeke Prize, Booker-ul Africii de Sud, a luat Premiul Publicului la Targul de Carte din Paris, Audies Award pentru cel mai bun audiobook de fictiune, iar lantul de librarii Kingstone din Taiwan tocmai a numit-o cea mai influenta carte a anului 2008.
In luna martie, cartea si filmul care au emotionat o lume intreaga poposesc si in Romania.
Adelina Patrichi, directorul editorial al editurii Taj Books & Media, s-a implicat in mod direct in lupta pentru achizitionarea drepturilor cartii Vagabondul Milionar, un bestseller international care a facut din diplomatul Vikas Swarup un autor care da 15 interviuri pe zi! Cucerita de magia acestei povesti, imediat ce a citit pe nerasuflate cele 350 de pagini din exemplarul trimis de agentii lui Swarup, editoarea a fost convinsa ca are de-a face cu un basm al Indiei moderne, unul dintre acele romane emotionante pe care cititorul nu le va uita niciodata, o carte menita sa devina un clasic al genului. Fara sa stea prea mult pe ganduri, editoarea a pornit cu toate armele la lupta, si a reusit; scriitorul si agentii sai au preferat oferta editurii Taj Books & Media si i-au incredintat drepturile de publicare. In acest moment, numarul limbilor in care se traduce cartea lui Swarup s-a ridicat, odata cu cele mai recente contracte, incheiate de agentii autorului pentru romana, greaca si slovaca, la 40. Traducerea in limba romana a Vagabondului milionar i-a fost incredintata cunoscutului critic de film si traducator Irina Margareta Nistor.
Intrebat daca va renunta la cariera de diplomat, Swarup a spus jurnalistilor ca nici nu se gandeste. India este rasfatata zilei, a raspuns el. Lumii i s-a facut deodata o uriasa foame de India. Sunt mandru sa reprezint India in acest context, in calitate de oficial si nu as renunta intr-un asemenea moment la diplomatie.
TAJ BOOKS & MEDIA, editura care si-a ales ca slogan O NOUA DINASTIE IN MAREA LITERATURA, a reusit, desi deschisa cu doar sapte luni in urma, sa se impuna pe piata de carte din Romania, publicand literatura de cea mai buna calitate. Adelina Patrichi este cea care l-a descoperit pentru publicul roman pe scriitorul indian Amitav Ghosh, cand acesta era un nume total necunoscut in Romania si nu intrase inca in cursa pentru Booker. Alegerile editurii s-au dovedit mai mult decat inspirate; ele se bazeaza pe o indelunga legatura a directorului editorial cu literaturile si civilizatiile lumii, dar si pe o documentata si vie legatura a fostei jurnaliste TV cu India si lumea orientala. Este motivul pentru care alegerile editurii TAJ BOOKS & MEDIA nu se bazeaza pe o loterie literara, ci pe un al saselea simt… simtul cartilor!
Poftiti la povestea Vagabondului milionar, si Londra lui Dickens se va muta intr-un Bombay (Mumbai) trist, uneori high tech, populat de orfani, hoti de strada, mafioti, vedete de Bollywood, ucigasi platiti, pisicute de companie, religii diverse, povesti de viata, prostituate, prezentatori TV, povesti despre Taj Mahal, sarantoci ajunsi in lumina reflectoarelor, cersetori copii care iau lectii de la cantareti profesionisti, jafuri pe tren, bani pierduti, bani castigati, eroi de razboi, politisti corupti, avocate care te salveaza de la tortura, dragoste in infern, si multe, multe pacate, insa si multe vise mici, dar, iata, mai mult decat posibile.
Totul, intr-o poveste care, departe de a alege realismul ca vehicul spre cititor, se bazeaza pe emotia trezita de un suflet frumos povestind o lume urata. Daca vreti naturalism si cruzime pura, daca urati coincidentele spectaculoase si rasturnarile de situatie incredibile, ca din basme, stati departe de aceasta carte!