Accesul gratuit la Internet in bibliotecile publice din Romania va ajuta cetatenii sa se informeze mai corect

Fundatia Bill & Melinda Gates asigura o finantare de 26,9 milioane dolari pentru programul Biblionet, care va creste capacitatea bibliotecilor publice de a raspunde nevoilor cetatenilor.

International Research & Exchanges Board (IREX) lanseaza joi 23 aprilie programul Biblionet lumea in biblioteca mea. Acest program cu durata de 5 ani, in valoare de 26,9 de milioane de dolari, care are ca scop dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice in Romania, este un parteneriat intre IREX, Fundatia EOS (Educating for an Open Society) ca furnizor de formare in domeniul IT, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor i Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) i bibliotecile publice romaneti. Microsoft Corp., care este partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci pentru facilitarea accesului public la Internet, in cadrul initiativei globale de a aduce beneficiile tehnologiei la nivelul comunitatilor. 

Suntem foarte incantati ca Fundatia Bill & Melinda Gates a ales sa implementeze i in Romania programul Global Libraries, care va fi cunoscut sub numele de Biblionet lumea in biblioteca mea. Milioane de romani vor beneficia de acces gratuit la calculatoare i Internet in bibliotecile publice din comunitatile lor i vor fi ajutati de bibliotecari profesioniti i bine instruiti. Impreuna cu partenerii notri de la Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului National, ANBPR i furnizorul de formare EOS vom continua sa construim o serie de servicii moderne i relevante de bibilioteca, de care va beneficia intreaga comunitate, a precizat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.

Prin acest program:
Mai mult de 1.500 de biblioteci publice vor primi calculatoare pentru accesul publicului la Internet printr-un proces de selectie competitiva; 
Peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potentialul noilor resurse tehnologice in beneficiul comunitatii; 
ANBPR va extinde aria serviciilor pe care le va furniza bibliotecarilor;si
Administratia centrala si locala va acorda mai mult sprijin bibliotecilor.

In Romania, 80% din populatie, mai ales din zonele rurale, nu are acces permanent la Internet. Din aceasta cauza, pentru multi dintre cetatenii tarii nu sunt disponibile beneficiile economice i sociale ale accesului la Internet, cum ar fi serviciile de e-administratie, gasirea unui loc de munca, informatii din domeniul sanatatii, servicii bancare i de administrare online a afacerilor sau comunicarea cu rudele din strainatate. 

Prin asigurarea accesului la Internet i a cursurilor de formare pentru utilizatori, bibliotecile publice deschid calea catre noi cunotinte i oportunitati, a explicat Deborah Jacobs, directoarea programului Global Libraries al Fundatiei Bill & Melinda Gates. Credem, a continuat doamna Jacobs, ca acest parteneriat cu IREX, administratia centrala i locala, mediul de afaceri i bibliotecarii din Romania va duce la crearea unei retele de biblioteci care se autosustin i care asigura legatura dintre oameni, informatie i servicii ce le pot imbunatati viata.

Pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati pe Monica Grecu, Specialist Relatii Publice in cadrul programului Biblionet lumea in biblioteca mea.

Biblionet Romania
 
http://www.biblionet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *