Camilo Jose Cela, Stupul

Considerata imorala de Biserica Catolica si de guvernul generalului Franco, Stupul (1951), capodopera lui Cela, a fost interzisa in Spania pentru multi ani, fiind publicata, din acest motiv, in Argentina. Romanul prezinta o viziune panoramica a degradarii si dificultatilor pe care le are de infruntat clasa de mijloc dupa Razboiul Civil.
Actiunea se incheaga printr-o succesiune de scene portretizind suferintele individuale a peste o suta de personaje, dar importanta romanului depaseste cu mult valoarea sa de document social, caci in el se impletesc spectaculosul carnavalesc si grotescul, violenta si foamea, dorintele reprimate si constringerile vietii intr-un regim dictatorial.

Camilo Jose Cela a debutat in 1942 cu Familia lui Pascal Duarte (in pregatire la Editura Polirom), care il impune ca pe un scriitor de mare forta, iar in 1952 apare Stupul, unul dintre cele mai importante romane spaniole postbelice. De-a lungul timpului Cela a publicat romane, nuvele, culegeri de povestiri, carti de calatorie, piese de teatru, versuri si publicistica. Unul dintre proiectele sale, asa-numitul Dictionarul secret, un dictionar de argou al limbii spaniole, a scandalizat societatea spaniola traditionalista. In 1957 Camilo Jose Cela a fost numit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre alte titluri si functii publice pe care le-a detinut se numara si titlul nobiliar de marchiz de Iria Flavia, acordat de regele Spaniei, Juan Carlos I, precum si cel de senator regal in Parlamentul spaniol.
In 1988 Cela a publicat romanul Cristos versus Arizona (Polirom, 2008), cu un puternic impact asupra publicului si criticilor. In anul imediat urmator, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatura. In decursul carierei sale a mai primit numeroase alte premii literare prestigioase, printre care amintim Premiul Criticilor (1956), Premiul National pentru Literatura (1984), Premiul Printului de Asturias pentru Literatura (1987) si Premiul Cervantes (1995).

Camilo Jose Cela Stupul
416 p.
Traducere de Ioana Zlotescu
pret 32.95 lei
Premiul Nobel pentru Literatura,1989

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *