Adolescentul de F.M. Dostoievski

Adolescentul

de F.M. Dostoievski

Adolescentul ilustrează perfect o erupţie originală de imagini, avântul vizionar dostoievskian. Este o viziune care depăşeşte cadrul vieţii ruseşti, ţintind spre universalitate.”

Jacques Catteau

 

„Spre deosebire de alţi romancieri, Dostoievski nu este interesat de o «unică viziune», ci prezintă situaţia sub forma unei suite de unghiuri foarte diferite. Din acest motiv romanele sale sunt extrem de dramatice, sunt romane de idei, în care punctele de vedere conflictuale şi personajele se dezvoltă adesea într-un crescendo insuportabil.”

Mihail Bahtin

 

 

„Dostoievski a arătat viaţa sufletească în mişcarea ei imediată şi devenirea reală a acestei vieţi a adus-o în locul caracterizării prin definiţii şi scheme generale, în locul rezumatelor şi surogatelor logice uzate în psihologia literară veche.”

Paul Zarifopol

 

Traducere din limba rusă de Emma Beniuc

hardcover, 672 p, 130×200

Colecţia ART Clasic

ISBN: 978-973-124-851-6

 

 

F.M. Dostoievski (1821-1881) n-a fost doar unul dintre cele mai importante nume din istoria literaturii ruse, ci una dintre cele mai puternice influenţe pentru literatura universală a secolului XX. Romanele sale, în care criza acelei perioade este reflectată complex, fiind surprinse nu doar profunde aspecte sociale, psihologice şi istorice, dar şi filozofice. Înteminţat pentru acţiuni antiţariste, înregimentat forţat, parior de marcă, doar câteva dintre reperele unei biografii halucinante. Printre cele mai cunoscute romane ale sale, traduse în aproape toate limbile de circulaţie, adaptate pentru scenă şi ecran, comentate şi analizate în nenumărate contexte culturale, se numără Crimă şi pedeapsăFraţii KaramazovIdiotulDemoniiş.a.m.d.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *