Harriet spionează, Louise Fitzhugh

 

Louise Fitzhugh, Harriet spionează

 

Lui Harriet îi place să spioneze. Vrea să afle totul despre toţi. Pentru asta, şi-a creat un traseu de spionaj foarte bine pus la punct. Notează în caiet tot ce vede în jur şi face observaţii despre colegi, vecini, dar şi despre prietenii ei cei mai buni.

Însă într-o zi, caietul ajunge exact la cine nu trebuie. Cum vor reacţiona colegii după citirea notiţelor şi ce-i rămâne de făcut lui Harriet pentru a îndrepta situaţia?

Modul inedit în care autoarea a folosit mijloacele realismului într-o carte destinată copiilor a stârnit la început numeroase controverse. În timp însă, Harriet spionează a impus un model şi a devenit o carte clasică a literaturii pentru copii.

 

Traducere din limba engleză de Laura Sandu

Ilustraţii de Louise Fitzhugh

hardcover, 248 p., 130×200

Colecţia Cărţi cu tâlc

ISBN: 978-606-8044-24-8

 

 

 

Parteneri media:

 

 

 

 

Louise Fitzhugh (5 oct. 1928 – 19 nov. 1974) s-a născut în oraşul american Memphis, din statul Tennessee şi a început să scrie la vârsta de unsprezece ani. Nu a avut o copilărie prea fericită şi de aceea a aşteptat cu nerăbdare momentul în care să poată pleca de-acasă. Părinţii ei au divorţat când abia împlinise doi ani, viitoarea scriitoare petrecându-şi restul copilăriei în casa tatălui

ei. A studiat arta în Italia, Franţa şi apoi în SUA.

Cel mai cunoscut roman al ei, Harriet spionează, a stârnit, la momentul publicării (în anul 1964), o serie de discuţii în contradictoriu legate de utilizarea tonului realist în cărţile destinate copiilor, o abordare cu totul neobişnuită pentru acea vreme.

Louise Fitzhugh nu este doar scriitoare, ci şi ilustratoare de cărţi pentru copii şi tineret. Desenele din volumul de faţă îi aparţin.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *