Ahdaf Soueif, Te port in gand

In Te port in gând (2007), o selectie a celor mai frumoase povestiri din Aisha si Fluierarul, Ahdaf Soueif surprinde, cu o sensibilitate si o profunzime vibrind de accente lirice, momente din viata femeilor care au avut curajul sa treaca granitele culturale ce despart Orientul de Occident. Aflate in pragul tineretii sau al maturitatii, eroinele povestirilor lui Ahdaf Soueif sint legate intre ele prin dificultatile pe care le intimpina in incercarea de a concilia doua lumi, doua mentalitati, doua moduri de a simti si de a iubi total diferite.

Prinse in virtejul confruntarilor dintre cunoscut si necunoscut, modernitate si traditie, dintre visele adolescentine de libertate si sentimentele de datorie filiala, personajele sale isi construiesc din amintirile locurilor, chipurilor si momentelor dragi un paradis unic, imaginar, in care se simt cu adevarat acasa. Diversitatea perspectivelor, salturile temporale, exotismul atmosferei, explorarea aspectelor culturale si politice ale lumii arabe fac din aceste povestiri o lectura de neuitat.

„Povestirile lui Ahdaf Soueif se remarca prin descrierile pitoresti si dialogurile foarte bine construite.” (The Times)

„Ahdaf Soueif este una dintre cele mai remarcabile voci din literatura contemporana.” (Edward Said)

Scriitoare de origine egipteana, Ahdaf Soueif s-a nascut in 1950, la Cairo, dar si-a petrecut copilaria in Anglia, unde mama ei se pregatea pentru doctorat. A studiat in Anglia si Egipt, manifestind intotdeauna o fascinatie aparte pentru literatura. In 1973 a obtinut masterul in literatura engleza la Universitatea din Cairo, apoi doctoratul in lingvistica la Universitatea Lancaster. A predat la Universitatile Cairo si King Seoud. Desi genul ce a impus-o ca scriitoare a fost proza scurta, in care a dovedit ca exceleaza atit prin Aisha (1983), cartea sa de debut, propusa pentru Guardian Fiction Prize, cit si prin Fluierarul (1996), Ahdaf Soueif si-a reconfirmat talentul si valoarea prin romane ca In the Eye of the Sun (1992) sau The Map of Love (1999; in pregatire la Editura Polirom), nominalizat la Man Booker Prize. De asemenea, a mai scris eseuri si articole pentru numeroase reviste si ziare, precum Sunday Telegraph, Times Literary Supplement, Washington Post.

Ahdaf Soueif, Te port in gand, Biblioteca Polirom, Pret: 32.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *