Al cincilea copil – Doris Lessing

Al cincilea copileste o carte scrisa in cea mai pura traditie a „romanului gotic”: un cuplu obisnuit, apartinind clasei de mijloc din Anglia anilor ’60‑’70, reuseste sa cumpere o casa cu trei etaje pe care o umple cu glascioarele fericite ale celor patru copii. Va­cantele de vara, cind primesc musafiri, sint adevarate sarbatori ale vietii, expresii ale bucuriei de a trai. Apoi, insa, apare cel de‑al cincilea copil, care‑si manifesta furia impotriva lumii inca din pin­tecele mamei. Ben, copilul‑problema, reuseste sa distruga acest paradis artificial si sa induca o tensiune aproape insuportabila in atmosfera bucolica din debutul romanului. Critica a comparat acest roman cuFrankensteinal lui Mary Shelley.

 

 

„Doris Lessing poate alege orice tipar literar – in acest caz, cel al povestii de groaza – doar ca sa-l reinventeze intr-un mod uimitor.Al cincilea copileste o carte dramatica, memorabila, care exploreaza una dintre cele mai vechi frici din lume.” (TheGuardian)

 

 

Al cincilea copilpoate fi descris ca un basm teribil. Asemenea povestii lui Frankenstein sau a minotaurului, aceasta viziune tulburatoare genereaza cele mai bizare temeri si ofera o perspectiva inspaimintatoare asupra lumii in care traim.”(Sunday Telegraph)

 

„Puterea pe care o are Doris Lessing de a captiva si a convinge se simte inca din primele paragrafe…Al cincilea copileste un roman care iti da fiori pe sira spinarii, si totusi ti-e imposibil sa-l lasi din mina pina nu l-ai terminat.”(The Sunday Times)

 

 

„Doris Lessing da glas experientei feminine in literatura. Cu scepticism, pasiune si forta vizionara, ea supune analizei critice o intreaga civilizatie conflictuala.”(din comunicatul Comitetului Nobel pentru Literatura, 2007)

Cumpara cartea Al cincilea copil – Doris Lessing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *