Anselmo, spectacol de comedie

Compania de teatru Dell’Arte si Teatrul Nottara prezinta sambata, 26 iunie, ora 19:30, la Teatrul Nottara sala George Costantin, spectacolul “Anselmo” de Mihai-Gruia Sandu. “Nepiesa” de teatru “Anselmo” este bazata pe texte originale create de Mihai-Gruia Sandu si texte adaptate dupa Garlo Goldoni si se plaseaza intr-un stil dramatic aflat intre Commedia dell’Arte si teatrul absurd. De altfel, aceasta piesa ocupa un loc special in palmaresul celebrului actor si reprezinta debutul sau in dramaturgie fiind o sinteza a numeroase texte scrise de-a lungul timpului pentru studentii sai si pentru membrii companiei Dell’Arte.

Spectacolul este construit pe doua planuri, cel al unei trupe de teatru in care actorii fac legea si cel al personajelor pe care acestia le interpreteaza. Autorul trupei, aspirand la titlul de regizor, aduce in fata actorilor sai un text incomplet al carui protagonist este Cavalerul Anselmo. Ca rol principal, Anselmo devine “marul discordiei”, orientand relatiile dintre actori, si actori si autor pe un drum sortit esecului.
Replicile scurte si dinamice, trecerile rapide de la o stare la alta, duelurile, improvizatia, farsele, sunt intercalate cu momente de realism marcate de iesiri declarate ale actorilor din personaj. Prin pendularea dintre cele doua planuri, regizorul propune o meditatie vesela asupra conditiei actorului, printr-un joc abil al mastilor.

Intr-o prima formula, spectacolul “Anselmo” s-a jucat timp de doi ani, fiind prezentat in numeroase festivaluri la nivel national si international. Ulterior ultimei reprezentatii de la Budapesta in 2008, acesta nu a mai fost jucat in teatrele bucurestene. In formula actuala a spectacolului prezentat sambata la Teatrul Nottara au intervenit o serie de transformari la nivel de distributie si regie. Tinerilor actori li s-au alaturat actori cu experienta semnificativa precum Cristi Martin si Cosmin Sofron.
Cristi Martin, membru al trupei de divertisment Divertis, se reintoarce la teatru dupa o indelungata experienta in televiziune. Actorul Cosmin Sofron a jucat in studentie intr-una dintre primele piese scrise de catre Mihai-Gruia Sandu, “All’Improvisso”. Dupa o indelungata experienta in teatru, el a revenit alaturi de Compania Dell’Arte odata cu spectacolul “Don Pasquale”, care se joaca la Opera Nationala Romana din 2009.

Regie Mihai-Gruia Sandu, asistent regie Ana Craciun.
Lupte scenice: Florin Stancu, Vali Vasilescu
Distributia: Smaranda Gabudeanu, Ana Craciun, Andra Sandu, Ana Cucuta,
George Constantinescu, Ninel Surdu, Sabin Anghel, Cristi Martin, Cosmin
Sofron
Pregatire fizica actori: Marian Dicu
Costume: Dell’Arte dupa o idee de Mariana Pachis

One thought on “Anselmo, spectacol de comedie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *