Biblionet – lumea in biblioteca mea

La inaugurarea primei biblioteci cu acces gratuit la Internet din program, directorul Biblionet Paul Baran a anunţat lansarea unei noi runde de înscrieri, la care pot participa bibliotecile judeţene şi între 10 şi 20 de biblioteci locale din fiecare judeţ. De asemenea, alte biblioteci locale din cele 12 judeţe care fac parte din program se vor putea alătura celor deja existente.
„Într-o epocă în care tehnologia şi inovația sunt elemente cheie pentru dezvoltarea economică a oricărei ţări, este esenţial ca românii să aibă acces la Internet şi calculatoare, pentru a reduce decalajul digital”, a precizat domnul Baran. „De aceea, ne propunem ca la finalul acestei runde să avem incluse în program 30 de biblioteci judeţene şi peste 600 de biblioteci, iar mai mult de 1000 de bibliotecari să participe la cursuri de formare în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecii.”

Începând din data de 25 noiembrie, cele 29 de judeţe care nu fac parte încă din Programul Național Biblionet pot să se înscrie. Dintre acestea vor fi selectate 18 biblioteci judeţene şi 300 de biblioteci locale. Termenul limită de depunere a dosarului pentru selecția în Runda a 2-a a programului Biblionet este 29 ianuarie 2010, iar rezultatul selecției va fi făcut public pe 25 martie 2010.

Până la sfârşitul acestui an, cele 235 de biblioteci publice incluse în prima etapă a programului vor avea 1126 de calculatoare cu aplicaţii Microsoft. De asemenea, 384 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare în tehnologia informaţiei şi administrarea bibliotecilor. Optzeci la sută dintre aceştia activează în mediul rural.
Programul Biblionet îşi propune să asigure accesul la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice, pornind de la faptul că 64% dintre români nu a folosit niciodată Internetul. Deşi în ultimii douăzeci de ani multe domenii ale vieţii sociale au progresat, bibliotecile au rămas în urmă, iar milioane de cetăţeni sunt privaţi de mijloace esenţiale pentru dezvoltarea lor. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spaţii primitoare unde oamenii se pot întâlni, informa şi contribui la viaţa comunităţii. Mai mult de 1600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informaţie, iar peste 3000 de bibliotecari vor cunoaşte mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea are o valoare totală de 26,9 milioane de dolari, este finanțat de Fundația Bill & Melinda Gates pentru următorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, Fundația EOS (Educating for an Open Society), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și bibliotecile publice românești. Microsoft Corporation va dona software în valoare de aproximativ 15 milioane de dolari către bibliotecile selectate în program, în cadrul inițiativei globale de înzestrare a comunităților cu tehnologie accesibilă şi utilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *