Biblioteca moderna si dezvoltarea societatii

Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si Fundatia IREX au semnat, in cadrul unei conferinte de presa, un protocol de colaborare tripartit pentru sustinerea si modernizarea sistemului de biblioteci din Romania. Acest protocol reprezinta trecerea la un alt nivel a eforturilor noastre de a recupera si potenta rolul comunitar al Bibliotecii publice. In contextul programului Biblionet, putem vorbi astazi de biblioteci functionale, cu servicii moderne si dotari tehnologice importante. Pornind de la beneficiile acestui program, ne preocupam de crearea unor politici publice coerente, care sa sustina, cu resursele necesare, rolul si importanta Bibliotecii in comunitate, a declarat Doina Popa, Presedinte al ANBPR.

Protocolul de colaborare semnat astazi pune bibliotecile intr-o relatie de incredere si sprijin cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ANBPR si Fundatia IREX pe de o parte, si comunitatea utilizatorilor, pe de alta parte. In plus, aceasta initiativa creeaza cadrul pentru actiuni viitoare comune, care sa permita bibliotecii publice o mai mare implicare socio-culturala si comunitara.

In ultimii ani, sistemul public de biblioteci a devenit mult mai flexibil si mai orientat catre public. Este vorba de o regandire a principiilor de functionare, de o mai buna adecvare a structurii de organizare si, iata, de o mai mare implicare la nivel guvernamental. In noua paradigma economica, bibliotecile publice tind sa-si reevalueze misiunea si sa-si reproiecteze serviciile in sensul orientarii tot mai accentuate catre comunitate. Astfel, biblioteca viitorului va fi, inainte de toate, un centru nodal de acces online si de e-guvernare, cu implicatii favorabile la nivelul societatii, a declarat Ioana Crihana, Director Executiv al ANBPR.

Despre ANBPR: Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) este cea mai reprezentativa organizatie profesionala a bibliotecarilor din bibliotecile publice. Ratiunea de a fi a acestei organizatii este aceea de a coagula, intr-o forma de asociere pe plan national, asteptarile, nevoile si interesele celor care, prin profesie, preocupari si atributii sustin profesia de bibliotecar, dezvoltarea biblioteconomiei si a stiintelor informarii si documentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *