Bibliotecile publice isi deschid portile cu un nou serviciu: acces gratuit la Internet prin Programul Biblionet

Incepand din data de 25 noiembrie 2009, aproape 5 milioane de cetateni vor putea utiliza serviciile moderne a 235 de biblioteci publice din 12 judete, care vor asigura acces gratuit la Internet in cadrul programului Biblionet. Retelele din interiorul bibliotecilor vor fi wireless, astfel incat oricine sa se poata conecta cu laptop-ul personal si sa acceseze Internet-ul gratuit.

Prima inaugurare a acestor servicii va avea loc la biblioteca publica din Ocnele Mari, judetul Valcea, miercuri 25 noiembrie, la ora 13:00.

La acest eveniment vor participa oficialitati si mass media centrale si locale, toti bibliotecarii de la bibliotecile locale admise in prima runda a programului Biblionet din judetul Valcea, inclusiv cei care au urmat cursurile de formare in IT si administrarea bibliotecii. Utilizatorii vor putea testa echipamentele cu ajutorul bibliotecarilor prezenti.

Pana la sfarsitul anului 2009, bibliotecile incluse in prima etapa a programului vor avea 1126 de calculatoare cu aplicatii Microsoft. De asemenea, 384 de bibliotecari vor beneficia de cursuri de formare in tehnologia informatiei si administrarea bibliotecilor. Optzeci la suta dintre acestia activeaza in mediul rural. Procesul de selectie a demonstrat atat dorinta bibliotecarilor de a participa la program, cat si angajamentul administratiilor publice locale de a sprijini acest efort de schimbare a intregii comunitati.

Programul Biblionet isi propune sa asigure accesul la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice, pornind de la faptul ca 64% dintre romani nu a folosit niciodata Internetul. Desi in ultimii douazeci de ani multe domenii ale vietii sociale au progresat, bibliotecile au ramas in urma, iar milioane de cetateni sunt privati de mijloace esentiale pentru dezvoltarea lor. Prin acest program, bibliotecile vor deveni spatii primitoare unde oamenii se pot intalni, informa si contribui la viata comunitatii. Mai mult de 1600 de biblioteci publice vor primi echipamente moderne pentru accesul gratuit al publicului la informatie, iar peste 3000 de bibliotecari vor cunoaste mai bine noile tehnologii pentru a asigura servicii mai bune pentru public.

Programul Biblionet – lumea in biblioteca mea are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari, este finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani. Biblionet este un parteneriat intre IREX, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corporation va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre bibliotecile selectate in program, in cadrul initiativei globale de inzestrare a comunitatilor cu tehnologie accesibila si utila.

IREX doreste sa felicite directorii de biblioteci, coordonatorii locali, bibliotecarii si autoritatile locale din primele 12 judete intrate in programul Biblionet, si anume Bacau, Bihor, Braila, Constanta, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Neamt, Salaj, Suceava si Valcea.

Pentru detalii va rugam sa contactati Fundatia IREX:

Monica Grecu, Specialist Relatii Publice, 0730 620 498

mgrecu@irex.ro

http://www.biblionet.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *