BonoCervantes: întîlniri despre literatură, incași, El Greco, jurnale și superstiții

Noul BonoCervantes este un ansamblu de cinci seminarii independente, organizate trimestrial, pe teme diverse de cultură și civilizație: literatură, film, muzică, societate, arte…

BonoCervantes este conceput mai ales pentru cei interesați de cultură în general, e cea română și spaniolă în special. E vorba despre seminarii deschise oricărui tip de public: români cu un ridicat nivel de spaniolă sau vorbitori nativi de spaniolă. Scopul seminariilor este de a favoriza un schimb cultural între români și spanioli, astfel încît să ne cunoaștem mai bine cultura și să creăm un spațiu de integrare.

El Greco, Adorația păstorilor (MNAR)
În ultimul trimestru din 2011, fiecare dintre cele cinci seminarii va avea o temă distinctă, iar cei care le vor susține vor primite prin mail, tuturor celor înscriși, un scurt articol introductiv sau cîteva pagini de internet de interes bibliografic. În timpul seminariilor, părțile introductive vor alterna cu cele interactive, de comunicare cu publicul.

Program:

Figuri feminine în modernismul spaniol

Pilar Veiga

14 octombrie, orele 17:00- 19:00

Obiectivul acestui seminar este trecerea în revistă, din perspectivă comparatistă, a ipostazelor feminine recurente în modernismul spaniol, pictural și literar. În primul rînd, ne vom concentra asupra rolului de catalizator și maestru al lui Valle-Inclán asupra pictorilor spanioli ai secolului XIX și începutului de secol XX, pentru a analiza, apoi, portrete ale unor pictori diverși, ca Ignacio Zuloaga, Hermen Anglada Camarasa, Ricardo Baroja sau Julio Romero de Torres, în relație cu portretele feminine ale scriitorului galician, pe care îl vom considera drept paradigmă a literaturii moderniste spaniole.

Pilar Veiga este profesoară a Instituto Cervantes din București începînd cu 2004 și colaboratoare externă a Grupului de Cercetare Valle-Inclán, asociat Catedrei Valle-Inclán de la Universitatea din Santiago de Compostela.

Culturi preincașe în nordul Peru-ului

Rodolfo Ascoy

28 octombrie, orele 17:00- 19:00

În acest seminar vom cunoaște mai bine cultura mochica, cultura arheologică a Peru-ului antic, dezvoltată între anul 100 î.H. și 800 d.H. în Valle de Moche, avînd drept capitală teritoriul acum numit Huacas del Sol y la Luna, în regiunea La Libertad. Această cultură s-a întins pînă în văile coastei de nord a Peru-ului, unde mai tîrziu și după decăderea Imperiului Wari a apărut cultura chimú (1000 și 1200 d.H.), care s-a extins în etapa sa majoră pe o largă parte a nordului peruan, din Tumbes pînă la valea Huarmey.

Născut în Trujillo (Peru), Rodolfo Ascoy a studiat medicina la București, specializîndu-se în cardiologie la Universitatea de Medicină Cayetano Heredia din Lima. Este profesor de spaniolă la Instituto Cervantes din Bucarest începînd din 1994.

Jurnale și memorii în România secolului XX

Dr. Rafael Pisot

11 noiembrie, orele 17:00- 19:00 horas

În acest curs voi oferi o viziune personală asupra memorialisticii unor autorii români ai secolului XX, spectatori implicați ai epocii lor. Vom discuta despre caiete redactate pe ascuns, texte clandestine și jurnale care au reușit să ocolească cenzura comunistă, dar vom asista și la triste experiențe personale, experimente de reeducare în penitenciar, drame (sau tragedii) existențiale și probleme obsesive, ale unor autori ca Jeni Acterian, Monica Lovinescu, Sanda Stolojan, Virgil Ierunca, Gabriel Liiceanu sau Mircea Cărtărescu. Totul, însoțit de fragmente din unele texte și cu plăcerea pe care o presupunerea pătrunderea în labirintul unui trecut recent.

Doctor în Filologia și masterat în Spaniola ca Limbă Străină la Universitatea din Salamanca, Rafael Pisot îmbină activitatea de predare la Instituto Cervantes cu traducerea de literatură română în spaniolă și publicații în domeniul frazeologiei.

Pictură spaniolă la MNAR: El Greco

Eduardo Salceda

25 noiembrie, orele 17:00- 19:00 horas

În acest seminar, care va avea loc în sălile Muzeului Național de Artă din România, ne propunem să dezvoltăm, cu precădere prin intermediul picturilor lui El Greco expuse aici, o scurtă trecere în revistă prin istoria muzeului, analizînd stilul manierist căruia artistul i-a fost maestru și contextul său istoric, comentînd datele biografice importante ale pictorului și analizînd mai în detaliu opera lui și cele trei lucrări expuse la MNAR: Martiriul Sf. Mauricio și legiunea tebană, Adorația păstorilor și Logodna Fecioarei.

Licențiat în Istorie, Eduardo Salceda a fost profesor de spaniolă și cultură hispanică în cadrul proiectului Forumului UNESCO-Aragonés, este profesor la Liceul bilingv „Miguel de Cervantes“ din Bucarest și colaborează ca profesor de spaniolă cu Instituto Cervantes.

Credințe și superstiții românești și spaniole

Dr. Rafael Pisot

9 decembrie, orele 17:00- 19:00

În acest seminar, strugurii destinului se vor îngemăna cu crengile de busuioc de sub pernă, ne vom uita la ceas la oră fixă, o să le urăm bun venit Meșterului Manole și Șoricelului Pérez, ne vor vizita vampiri înarmați cu picioare de iepure, (ca să nu-i usture mîna stîngă), o să scărpinăm la urechea dreaptă, o să vorbim despre gajuri, verighete și talismane, și ne vom săruta de bună-ziua. Și vom face tot posibilul să nu ne vină chef de somn la amiază…

Prețuri:

Un seminar: 10 euro

5 seminarii: 40 euro

Mai multe informații la:

Mail: acx1buc@cervantes.es

Tel.: +40 21 210 27 37

Fax: +40 21 210 77 67 (Persoană de contact: Diana Nanu)

bucarest.cervantes.es

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *