British Council il sustine pe Peter Greenaway in Festivalul de Film Experimental

Filmul Rembrandts Jaccuse al regizorului britanic Peter Greenaway va fi proiectat la Gala de Deschidere a Festivalului de Film Experimental, miercuri, 24 noiembrie, ora 19:00, la Cinema Scala. Peter Greenaway va veni in Romania, in premiera, pentru a-si prezenta filmul si, cu aceasta ocazie, va sustine un Masterclass pentru studentii de profil si pentru cei interesati de filmele sale, in data de 24 noiembrie, la Cinema Scala, incepand cu ora 14.00. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile.

Nume emblematic in cinematografia contemporana de avangarda, Peter Greenaway este unul dintre cei mai indrazneti si controversati regizori de film ai prezentului. Influentat de studiile in pictura, lingvistica, etnografie si filozofie pe care le-a urmat, Greenaway exploreaza constant limitele exprimarii, respingand structurile narative formale in favoarea impactului imaginii, paralelismului, erotismului provocator si a tensiunilor emotionale. Filmele sale au fost nominalizate si premiate la Festivalurile de film de la Cannes, Venetia si Berlin.

Rembrandts JAccuse este un documentar eseistic in care Greenaway explica contextul si conspiratia din spatele tabloului The Nightwatch (Rondul de noapte) creat de Rembrandt. Bazat pe surse istorice si comparatii cu alte tablouri, filmul este totodata o critica a oligarhiei si plutocratiei din Amsterdam in Epoca de Aur si o demonstratie abila a puterii manipulatoare a imaginii.

Filmul face parte dintr-un proiect multimedia mai amplu – NIGHTWATCH – care include, de asemenea, o expozitie la Rijksmuseum, in Amsterdam si o piesa de teatru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *