BUCURESTIUL interbelic in JURNALE celebre, un atelier interactiv cu Valentina Spataru

Fundatia Calea Victoriei va invita din 17 nov, 18:30 la un atelier despre jurnale celebre din perioada interbelica in care putem redescoperi Bucurestiul de alta data

Cursul isi propune explorarea vietii culturale si literare a Bucurestiului interbelic, asa cum apare n scrierile confesive a trei nume de referinta in cercurile intelectuale ale epocii: Alice Voinescu, Mihail Sebastian si Jeni Acterian.

Prin gradul lor sporit de autenticitate, jurnalele si memoriile devin documente ale epocii, radiografii ale unei vieti palpitante, clocotitoare, fara a inceta a fi elitista, din Micul Paris dintre cele doua razboaie mondiale, facind posibila o incursiune in viata publica si privata a personalitatilor culturale ale vremii.

Scrierile avute in vedere sunt lucrari consacrate ale literaturii romane, reprezentative pentru stilul diaristic:

* Jurnal: 1935-1944, de Mihail Sebastian
* Jurnal, de Alice Voinescu si
* Jurnalul unei fete greu de multumit, de Jeni Acterian

Pe linga acestea, vor fi utilizate ilustratii, fotografii, fotocopii de ziare si reviste, pentru a ilustra aspecte legate de relatiile dintre scriitori, rivalitatile dintre diversele grupari literare, locurile publice de intlnire formale sau informale: cenacluri literare, cafenele, saloane, redactii de ziare, eticheta inclusiv stilul vestimentar la moda – cu semnificatiile culturale si de istorie a mentalitatilor ce se impun.

Este de remarcat ca fiecare dintre autorii celor trei scrieri confesive sunt personaje in scrierile celorlalti doi diaristi, alcatuind un tablou complet al dinamicii vietii publice si private din perioada de glorie a literaturii romane.

Cursul este organizat in patru ateliere, cu urmatoarea tematica:

1. Prezentare generala a principalelor tendinte in cultura si literatura romna dintre cele doua razboaie. Alice Voinescu, Mihail Sebastian, Jeni Acterian intelectuali de generatii diferite.

2. Alice nu stie sa moara – portretul primei femei cu doctoratul in filozofie.

3. Mihail Sebastian nelinistile intelectualului si ale artistului.

4. Luciditatea si experientialismul ca trasaturi esentiale ale ideologiei generatiei 30, asumate cu autenticitate la doar 16 ani.

Fundatia Calea Victoriei
Intr Pristolului nr 3, etaj 1
Bucuresti
sandra@victoriei.ro
http://www.victoriei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *