Captivi in Yadah, de Madeleine L’Engle

Cartea a doua din Cvartetul Timpului, una dintre cele mai importante şi renumite serii clasice fantasy pentru copii ale vremurilor noastre. Meg Murry se îngrijorează când fratele ei în vârstă de şase ani, Charles Wallace, o anunţă că în grădina lor de legume sunt dragoni. Charles este un copil foarte inteligent, deosebit de toţi ceilalţi de-o seamă cu el, de aceea, colegii de şcoală îl consideră ciudat şi nu se poartă prea frumos cu el. De data aceasta, băieţelul este grav afectat de o boală misterioasă.

Dar Charles are dreptate în privinţa dragonilor — de fapt, aceştia sunt nişte entităţi prietenoase care au venit să-l ajute să lupte împotriva bolii sale şi, totodată, să-i însoţească pe meg şi pe prietenul acesteia, Calvin O’Keefe, într-o călătorie pe cât de minunată, pe atât de înspăimântătoare în spaţiul galactic, unde vor avea de înfruntat forţele răului pentru a-l salva atât pe Charles Wallace, cât şi pe ei înşişi.

Meg Murry află de la fratele său Charles Wallace că au apărut câţiva dragoni în grădina de legume a fraţilor lor gemeni. Fata se îndoieşte că ar fi adevărat, crede că fratele ei a văzut ceva ciudat în grădină, dar dragoni… să fim serioşi! Este foarte puţin probabil. Se va dovedi însă că charles are dreptate — totuşi, marea de ochi diverşi (veseli, înţelepţi, feroce, jucăuşi, de dragon, cu pleoapele închise) şi de aripi (aflate într-o continuă mişcare) reprezintă în realitate un cherubin (de fapt, o multitudine de cherubini într-unul singur) binevoitor, al cărui nume este Proginoskes, venit să-l salveze pe Charles de o boală gravă.
Când devine limpede că forţele răului — echthroii — îi pun băieţelului viaţa în pericol, pentru Meg şi prietenul ei, Calvin, singurul lucru logic pe care-l pot face este să se micşoreze suficient, încât să pătrundă în corpul lui Charles, mai precis în Yadah. Ei vor fi ajutaţi de domnul jenkins şi de ciudatul cherubini.
Vor reuşi oare aceşti călători prin timp şi spaţiu să-şi reunească forţele ca să-l salveze pe Charles Wallace?

Despre cartea întâi din Cvartetul Timpului

Era o noapte întunecată, iar vântul bătea vijelios … Meg Murry şi fratele ei mai mic, Charles Wallace, se află în bucătărie împreună cu mama lor pentru a lua o gustare, când… o creatură nepământeană bate la uşa casei lor, plângându-se că, din pricina vântului, se rătăcise. Aceasta le dezvăluie semnificaţia misteriosului Tesseract — hipercubul format din opt cuburi egale —, nimic altceva decât… o buclă în timp.

Tatăl lui Meg călătorise deja în timp şi, din nefericire, la un moment dat dispăruse. Meg, Charles Wallace şi prietenul lor Calvin, ajutaţi de enigmaticele doamne Whatsit, Who şi Which, pornesc să-l salveze, teleportându-se în spaţiu. Vor reuşi oare să învingă forţele răului şi să revină cu bine pe pământ?

Despre autoare

Madeleine L’Engle (1918–2007) s-a născut la New York şi a absolvit Smith College.

Este autoarea a peste 60 de cărţi (printre care romane, eseuri, piese de teatru şi poezie) pentru copii şi adulţi, primite foarte bine de cititori. Călătorie în a cincea dimensiune — pentru care a primit premiul newbery — este, probabil, cea mai cunoscută dintre ele, alături de autobiografia sa, the crosswicks journal. Scriitoarea a primit şi premiul Alan, din partea consiliului naţional al profesorilor de limba engleză, precum şi premiul „Margaret A. Edwards”, din partea asociaţiei americane a bibliotecarilor, pentru realizările sale remarcabile în domeniul literaturii pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *