Cartea cimitirului, de Neil Gaiman, premiul Hugo 2009

Editura Nemira va publica în curând Cartea cimitirului de Neil Gaiman, volum recompensat anul trecut cu premiile Hugo şi Locus şi nominalizat la British Fantasy, World Fantasy şi Mythopoeic. Cartea cimitirului este o combinaţie încântătoare de aventură, horror, magie, umor, iubire, bucurie, tristeţe şi teamă, care va încânta cititori de toate vârstele.

Volumul va fi oferit publicului din România într-un încântător format de lux.

Despre carte:
Cartea Cimitirului este un roman fantasy pentru copii scris de Neil Gaiman şi ilustrat de Dave McKean. Ideea de a scrie această poveste i-a venit lui Gaiman în urmă cu mai mulţi ani, când l-a văzut pe fiul lui Mike, atunci în vârstă de doi ani, plimbându-se cu tricicleta în jurul unui cimitir, care se afla vis-à-vis de casa în care locuiau. În timp ce îl supraveghea pe Mike, Neil Gaiman s-a gândit că ar putea scrie o poveste asemănătoare Carţii junglei, dar pe care ar plasa-o într-un cimitir.
Un capitol din Cartea Cimitirului a fost publicat ca povestire în antologia lui Gaiman “M is for Magic” şi a fost recompensată cu Premiul Locus 2008 pentru cea mai bună nuvelă.
Ilustraţiile pentru ediţia britanică au fost realizate de Chris Riddell, cel care a ilustrat cărţile Fergus Crane, Hugo Pepper şi Corby Flood (Nemira 2008).
Nobody Owens, cunoscut de prieteni drept Bod, este un băieţel cât se poate de normal. El ar fi “complet” normal dacă nu ar locui într-un cimitir imens şi dacă nu ar fi crescut şi educat de fantome şi vârcolaci. În cimitir există pericole, dar şi o mulţime de aventuri pentru un băieţel ca Bod. Însă el nu trebuie să părăsească cimitirul. Dacă pleacă de acolo, el va deveni ţinta lui Jack, cel care i-a ucis părinţii şi sora.
Profesoara lui Bod este Domnişoara Lupescu. Străină şi ciudată, Miss Lupescu este vîrcolac şi membru al Gărzii de Onoare. Numele “Lupescu”, ales de Neil Gaiman pentru vârcolac este asocierea dintre numele animalului cu care se aseamănă vârcolacul şi sufixul “escu” comun numelor de familie româneşti. Pentru a întări convingerea cititorului că vorbeşte despre un personaj născut în arcul carpatic, domnişoara Lupescu îl alintă pe copil “Nimeni” (în limba română în original).

Despre autor:
Născut şi crescut în Anglia, Neil Gaiman locuieşte acum în Minneapolis, Minnesota. Autorul a fost recompensat cu trei premii Hugo, două premii Nebula şi şase premii Locus. De asemenea, el a mai câştigat un World Fantasy, patru distincţii Bram Stoker şi multe alte premii internaţionale.
Site-ul oficial al autorului, www.neilgaiman.com, este vizitat de peste un million de utilizatori unici pe lună.
Neil Gaiman este inclus în Dictionary of Literary Biography între primii 10 scriitori moderni contemporani şi este un prolific creator de lucrări de proză, poezie, film, journalism sau benzi desenate.
Împreună cu Roger Avary, Neil Gaiman a scris scenariul filmului Beowulf, în regia lui Robert Zemeckis, cu Anthony Hopkins, Angelina Jolie şi John Malkovich în rolurile principale.
Alte detalii interesante puteţi afla din interviul acordat în exclusivitate de Liviu Radu, traducătorul volumului, revistei online de literatură SF şi Fantasy – Nautilus.

Înfiinţată în 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, care şi-a păstrat renumele în industria cărţii prin rafinament şi prin valoarea autorilor publicaţi. Colecţiile editurii sunt bine cunoscute: Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Glossy Books, Babel, Biblioteca de psihologie, Porta Magica, Nemira Junior, Totem, Biblioteca de politică, Biblioteca de istorie etc. În 2010, planul editorial Nemira cuprinde 200 de titluri din care în ianuarie a publicat deja 26.

www.nemira.ro; www.nemira.ro/blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *