Cartea Filosofului necunoscut

Aparuta in cadrul colectiei Quinta Essentia, lucrarea Despre numere ii apartine lui Claude de Saint-Martin, cel caruia i se spunea si Filosoful necunoscut. Studiul de fata isi propune in primul rand sa prezinte liniile generale ale viziunii elaborate de Saint-Martin ca pe niste principii fundamentale ale matematicii; in al doilea rand, realizeaza o sinteza a afirmatiilor ce se afla raspandite in lucrarile sale, care apoi sunt prezentate ca o filosofie a numerelor; si in ultimul rand intocmeste o diagrama continand proprietatile mistice atribuite celor zece numere.

Filosofia lui Saint-Martin a fost fondata pe afirmatiile milenare ale vechii Religii-Intelepciune. “Cum poate subzista o ordine a lucrurilor daca nu ar exista o Esenta de Viata raspandita pretutindeni?” se intreba el. Trebuie sa existe o Esenta vie in spatele universului manifestat, o Substanta de Viata care este temelia existentei, O Prezenta Unica pe care fiecare om o percepe ca fiind el insusi.

Numerele nu reprezinta decat traducerea prescurtata sau limbajul concis al adevarurilor si legilor al caror text si idei sunt in Dumnezeu, in om si in natura. Claude de Saint-Martin le defineste ca fiind portretul intelectual si oral al operatiunilor naturale ale fiintelor ba chiar, daca se doreste, limita si capatul proprietatilor fiintelor, precum si acea masura pe care acestea n-ar putea-o depasi fara a se rataci si a se pierde, fapt ce a facut pe unii sa spuna ca numerele reprezinta intelepciunea fiintelor si ceea ce le impiedica sa nu devina smintite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *