”Casa lui Dostoievski” de Jorge Edwards

Editura ART si Institutul Cervantes din Bucuresti va invita joi, 29 octombrie, ora 18:00, la Libraria Carturesti (Str. Arthur Verona 13), pentru a lansa, in prezenta autorului, romanul “Casa lui Dostoievski” / “La Casa de Dostoievsky” de Jorge Edwards.

Participa: Jorge Edwards, Ileana Scipione, Laura Albulescu, Luminita Marcu, Juan Carlos Vidal

Momentul lansarii va fi prefatat de o comunicare a scriitorului cu titlul “Proza si poezie in experienta unui romancier chilian” / “Prosa y poesa en la experiencia de un novelista chileno”.

Manifestarea beneficiaza de traducere simultana.

*
Pentru cei interesati, scriitorul Jorge Edwards acorda interviuri vineri, 30 octombrie, intre orele 10:30 si 13:30, in biblioteca Institutului Cervantes. Pentru stabilirea mai multor detalii, va rugam sa ne contactati.

Jorge Edwards, “Casa lui Dostoievski” / “La Casa de Dostoievsky”
Traducere din limba spaniola si prefata de Ileana Scipione

Cotat astazi drept cel mai mare scriitor chilian in viata, Jorge Edwards intra cu acest volum si in bibliotecile romanesti, atat de dornice indeobste de literatura universala. Edwards este recunoscut ca un autor cu greutate, unii critici indraznind sa afirme chiar ca, prin tematica si abordare, face parte din generatia literara a anului 1950.
Jorge Edwards s-a nascut la Santiago de Chile in 1931. A scris povestiri, romane, eseuri, memorii si este autorul unor articole foarte citite in publicatiile hispanofone. A fost profesor invitat al unor universitati americane si europene si presedintele comitetului de lupta impotriva cenzurii, fondat in anii dictaturii din Chile. Dintre romanele sale, amintim: “Greutatea noptii” (1964), “Persona non grata” (1973), prima critica adusa de un intelectual latinoamerican regimului din Cuba, “Invitatii de piatra” (1978), “Muzeul de ceara” (1982), “Femeia imaginara” (1989), “Originea lumii” (1996), “Nevolnicul familiei” (2005).

Romanul pe care Editura ART vi-l propune, “Casa lui Dostoievski”, a primit Premiul Iberoamerican de Proza Planeta Casamerica 2008, bucurandu-se de mare succes printre membrii juriului.
Protagonistul cartii este Poetul, un artist original, alaturi de care Edwards-naratorul isi rememoreaza trecerea succesiva prin orase si episoade istorice din deceniile 60 si 70, mai ales din Franta si Cuba. Poetul isi imparte viata intre bautura, flirturi si prietenii cu personaje colorate ale boemei literare chiliene. Indragostit de frumoasa Teresa, o intalneste din nou la Paris, unde cei doi traiesc o pasiune clandestina. Ajunge pana la urma intr-o Cuba revolutionara, unde regimul castrist infiereaza intelectualii ca burghezi contrarevolutionari, iar scriitorii sunt obligati sa-si faca autocritica, dupa care se intoarce definitiv in Chile, chiar in momentul instaurarii dictaturii lui Augusto Pinochet. De-acum inainte, universul sau nu va mai fi niciodata la fel.

“Un roman care emotioneaza si destinde, care te pune pe ganduri. Manifestul irepetabil al unei intregi generatii”. (Casa de America)

“O celebrare a dragostei care transcende si opera, si politica, si timpul. Incepe senin si se termina cu gemete”. (Letras Libres)

“Casa lui Dostoievski” este primul titlu din noua colectie de fictiune a Editurii ART, “Biblioteca ideala”.
In curs de aparitie: Alberto Moravia, “Cei doi prieteni”; “From Russia with Love” (antologie de proza scurta); Anita Desai, “Lumina clara a zilei”; Alexandr Soljenitin, “Iubeste revolutia!”.

Eveniment realizat cu sprijinul:

Carturesti si Ambasada Republicii Chile la Bucuresti

Parteneri media:

Info Pro, Time Out Bucuresti, The One, Gandul

Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati:

Doru Serban, Marketing & PR Manager

Tel.: 0752.240.364

e-mail: doru.serban@editura-art.ro

www.editura-art.ro
doru.serban@editura-art.ro
http://www.editura-art.ro

One thought on “”Casa lui Dostoievski” de Jorge Edwards”

  1. Pingback: Twitted by decitit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *