Constantin Noica – centenar de la nastere

TVR Cultural va prezenta sambata documentarul “Constantin Noica ahoreticul”, cu ocazia implinirii unui secol de la nasterea filosofului roman (12 iulie 1909), informeaza TVR. Filmul, realizat si produs de Radu Gaina, propune un discurs de televiziune inedit si provocator in care structura scenariului a fost construita pornind de la doua carti ale filosofului, retras in ultimii ani ai vietii la Paltinis.

In anul 1978, Constantin Noica publica “Sentimentul romanesc al fiintei” si “sase maladii ale spiritului contemporan”, carti in care intreprinde prima data o constructie a unui model ontologic original sub formula “Individual, Determinatii, General”. Potrivit lui Constantin Noica, tabloul patologic al spiritului uman contine sase maladii, fiecare dintre acestea reflectand o precaritate ontologica.

Maladia spiritului de care romanii sufera cu voie este ahoretia (maladia lipsei de determinatii), iar ca exemplu clasic de ahoretic, Noica se ofera pe sine prezentandu-si fisa clinica. Ce reprezinta ahoretia la scara unui popor si care sunt caracteristicile ahoreticului prin excelenta? Sunt intrebari la care un posibil raspuns il ofera tanarul filosof Sorin Lavric, exeget cunoscut al operei lui Noica, prezentatorul si comentatorul acestui film.

Documentarul va fi difuzat sambata, de la ora 20.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *