Costache Popescu Ghergani un artist in cautarea viului

Unii spun ca e suprarealist sau conceptual, altii ca e un creator de curiozitati. Dar nu… Costache Popescu Ghergani este doar el insusi, iar operele sale picturi, gravuri si sculpturi nu se incadreaza in vreun curent artistic.

Costache este in lucrarile lui cand jucaus, cand abstract, cand descriptiv pana in cel mai mic detaliu. Motivele plastice preferate sunt fructele, jucariile si corpul uman. Vreau sa surprind in lucrarile mele momente si trairi cotidiene, pe care le transpun in combinatii de culori, forme si perspective. Caut intotdeauna viul, brutul si neprelucratul. Aspectul de viu m-a preocupat intotdeauna, de aceea si tema de doctorat la care lucrez acum este cea a biofiliei. Pictez si sculptez asa cum traiesc, adica in joaca, iar joaca cred ca este singurul lucru serios, cel care ne mentine tineri si vitali”, declara artistul. Cred ca aplecarea catre joc si jucarii s-a dezvoltat firesc in ultimii ani si datorita fetitei mele, care ma inspira neincetat. Jucariile si copilaria transforma orice spatiu intr-un loc bogat, care promite vesnicia, adauga Costache Popescu Ghergani.
Prima profesie a lui Costache a fost cea de economist, dar a abandonat-o n favoarea artei, chiar nainte de a o incepe propriu-zis. Astfel ca a urmat cursurile Facultatii de Pictura si a dat frau liber pornirilor artistice. Lucrarile sale s-au bucurat de aprecierea iubitorilor de arta cu ocazia a numeroase expozitii din tara si din strainatate. In primavara acestui an, Costache si-a deschis si un Aprozar, la Bucuresti, la Palatul Parlamentului, dar si la Brasov, unde a vandut opere de arta la kilogram, a servit vizitatorii cu mere din ladite de lemn si i-a invitat pe acestia sa se joace cu cainii Vier Pfoten.
Pe langa tema ludica, picturile lui Costache prezinta si structuri sau peisaje conceptuale. In lucrarile mele contopesc obiecte si structuri din mai multe spectre: nuduri si fructe, frunze si forme geometrice, cai si oameni care isi pierd natura conventionala. Imi place sa ma joc cu formele sa le lungesc si latesc dupa bunul meu plac la fel cum imi place sa ma joc cu tiparele si conventiile, sa le transform in neconventional, in atipic, spune artistul vizual.
Panza nu ii este suficienta lui Costache, de aceea s-a dezvoltat si pe gravura si sculptura. Este chiar si bijutier: deasemeni in cautarea si manipularea viului, tanarul artist faureste bijuterii organice. Toate lucrarile lui pot fi vizualizate pe website-ul www.costachepopescu.ro sau pe blogul sau costacheghergani.blogspot.com.

Mihaela Voda
0749.033.346
mihaela.voda@morethanpub.ro
http://www.morethanpub.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *