Dan Lungu, Proza cu amanuntul

„Autorul simte cehovian si vede gogolian, atmosfera prozelor sale e insa kafkiana; microrealismul alcatuit din prefabricate postmoderne ascunde drame abisale. Dan Lungu exceleaza in surprinderea penibilului micilor acte ratate, sint proze ale intimitatii ratate. Antieroii sai evadeaza sporadic in reverii, fabulos oniric, nostalgii, problematizari, taclale, dar sfirsesc prin a recadea in plasa de siguranta a banalului.”(Paul Cernat)

„Ca prozator, Dan Lungu este foarte convingator. «Dur» si matur, cu stiinta si putinta constructiei unui personaj, cu o viziune sumbra asupra lumii, pe care o exprima fara prea multe menajamente pentru sensibilitatile cititorului, incercind mai mereu sa-si rasuceasca ingenios povestirile, astfel incit acelasi cititor sa nu aiba motive de plictiseala, cu doua-trei «caderi» datorate tocmai acestei ingeniozitati cu orice pret («Eroi si eroi…», «Fotografiile matusii Eliza»), Dan Lungu este un tinar prozator de indiscutabil talent.” (Daniel Cristea-Enache)

„Nu exista proza in acest volum peste care sa treci plictisit sau care sa-ti «trezeasca» indiferenta critica. Sint toate scrise cu un condei sigur, in registrul unui realism temperat, sagetat pe alocuri (in partile esentiale) de unde lirice.” (Bogdan-Alexandru Stanescu)

Dan Lungu (n. 1969, Botosani). Conferentiar la Catedra de sociologie, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iasi. Studii postdoctorale la Sorbona. Redactor la revista Au Sud de l’Est. In 1996, initiaza grupul literar Club 8. Intre 2001 si 2002 a fost redactor-sef al revistei de cultura Timpul. Volume publicate: Muchii (versuri, 1996); Cheta la flegma (proza scurta, 1999); Constructia identitatii intr-o societate totalitara. O cercetare sociologica asupra scriitorilor (2003); Proza cu amanuntul (proza scurta, editia I: 2003); Nunta la parter (teatru, 2003); Raiul gainilor (fals roman de zvonuri si mistere) (Polirom, editia I: 2004, editia a II-a: 2007); Baieti de gasca (proza scurta, Polirom, 2005), Sint o baba comunista! (roman, Polirom, 2007). Face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles etrangeres” (Franta, 2005). I se monteaza piesele Cu cutitul la os (2002) si Nunta la parter (2003). Nominalizat la numeroase premii. Este distins cu Premiul Societatii Junimea pentru activitatea literara pe 1993, Premiul Editurii Nemira pentru proza scurta (1997), Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut in proza (1999), Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalitatii, ca reprezentant al Club 8 (2001), Premiul USR, filiala Iasi, pentru proza (2005). Membru al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania si al Uniunii Scriitorilor din Romania. Romanul Raiul gainilor a fost publicat in Franta (Jacqueline Chambon, 2005), Austria (Residenz Verlag, 2007) si Slovenia (Apokalipsa, 2007). Volumul de povestiri Baieti de gasca a aparut in Austria (Drava Verlag, 2007), iar cel mai recent roman al autorului, Sint o baba comunista!, a aparut in Franta (Jacqueline Chambon, 2008) si in Ungaria (Jelenkor, 2008) si urmeaza sa apara in Spania (Pre-textos), Austria (Residenz) si Polonia (Czarne). Romanul urmeaza a fi ecranizat de Stere Gulea dupa un scenariu semnat de Lucian Dan Teodorovici.

Dan Lungu, Proza cu amanuntul, Ego. Proza, Pret: 29.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *