Fiesta – Ernest Hemingway
Fiesta este romanul de debut al lui Ernest Hemingway. Actiunea se concentreaza in jurul unui grup de americani expatriati care traiesc la Paris si fac sistematic excursii prin Franta si Spania. Naratorul acestui roman scris la persoana intii este Jake, fost combatant in Primul Razboi Mondial. Jake sufera de pe urma unei rani misterioase, ce il impiedica sa aiba o relatie sexuala cu personajul feminin central al cartii, Brett Ashley.
Cumpara cartea!
Fiesta – Ernest Hemingway
Pe parcursul intregii carti Brett si prietenii ei calatoresc, se distreaza, se indragostesc sau doar flirteaza, dar nu reusesc sa alunge un sentiment straniu, de goliciune, de vid, specific „generatiei pierdute“ de dupa razboi. Desi pentru Hemingway a reprezentat debutul in roman, Fiesta este una din marile carti ale secolului XX. Forta narativa a autorului, stilul aparent simplu, dar foarte expresiv, talentul sau incontestabil de povestitor si abilitatea de a crea personaje memorabile fac din volumul de fata o capodopera a literaturii universale.
„Hemingway nu s-a ascuns niciodata intr-un turn de fildes. Stia prea bine ca substanta operei unui artist este artistul insusi, viata si trairile lui, si a reusit ceea ce putini scriitori din epoca lui sau dintotdeauna au izbutit sa faca: sa devina, ca om si in vazul lumii in mijlocul careia traia, imaginea vie a semnificatiei celei mai autentice si mai profunde a operei sale, iar acest lucru a continuat sa-l faca neabatut si cu cea mai deplina onestitate pina in momentul mortii.” (Tennessee Williams)
„Hemingway a fost unul dintre cei mai straluciti, mai indrazneti si mai rigurosi stilisti din intreaga literatura universala, urmarind neclintit principalul scop al artei sale: acela de a surprinde insasi esenta umanitatii, asa cum apare ea in spectacolul tragicomic al vietii. Iar cei care l-au cunoscut pot depune marturie ca era la fel de bun ca om pe cit a fost ca scriitor.” (William Faulkner)
„Scriitorul adevarat este un om singur. Si, pe masura ce creste in ochii celorlalti, se cufunda tot mai mult in singuratate. Iar daca este suficient de bun, in fiecare zi e nevoit sa se confrunte cu eternitatea sau cu absenta ei. Pentru un scriitor adevarat, fiecare carte este un nou inceput, o noua incercare de a atinge ceva care ramine mereu de neatins.” (Ernest Hemingway)
Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii autorului. Hemingway a primit in 1953 premiul Pulitzer, in 1954 premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie. Viata agitata a marelui prozator a reprezentat o sursa de inspiratie pentru multe din cartile sale. Printre ele se numara si romanele care l-au facut cunoscut lumii intregi, cum sint A Farewell to Arms (Adio, arme, 1929) sau For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; in pregatire la Editura Polirom), dar si numeroasele povestiri si nuvele publicate de-a lungul vietii, aparute la Editura Polirom in doua dintre volumele din cadrul seriei de autor „Ernest Hemingway”: Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2007), respectiv Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri (2008). Hemingway atinge culmea gloriei literare dupa aparitia, in 1952, a microromanului The Old Man and the Sea (Batrinul si marea; Polirom, 2007).