Dupa Isus Hristos de Vassilis Alexakis

Un roman polemic despre Muntele Athos care incearca sa reabiliteze memoria Greciei Antice. Nausicaa Nikolaidis, o doamna in varsta, bogata si fermecatoare ii va cere tanarului ei chirias, student la filosofie, sa faca o ancheta asupra Muntelui Athos, ca sa poata decide daca merita sa-si doneze averea calugarilor. Povestea se desfasoara pe un fond de suspans, dezvaluindu-se ca o critica acida adresata crestinismului. In Franta, cartea a primit Marele Premiu al Academiei. In Grecia, insa, a starnit reactii violente din partea bisericii si amenintari adresate direct autorului.

«Pentru a descrie Athos-ul, Vassilis Alexakis ia in mana sabia lui D’Artagnan.» Le Nouvel Observateur

«Intotdeauna biserica s-a pus bine cu puterea politica si financiara. Calugarii de la Athos au fost intru totul de acord cu Hitler pentru a-si putea pastra privilegiile. In schimb, in ziua in care nazistii au fost invinsi, s-au imprietenit cu comunistii care invadasera Grecia de nord si nu au avut nici o problema sa-si spuna tovarasi. Astazi, ii invita pe Putin si pe Printul Charles. Tin legatura cu cei mai puternici oameni din lume.» Vassilis Alexakis

Despre Vassilis Alexakis pot sa va spun ca s-a nascut la Atena in 1943 si s-a instalat in 1968 in Franta. Isi imparte viata intre Paris si insula Tilos. Intreaga sa opera, scrisa in franceza si tradusa apoi in greaca, da seama de dubla apartenenta culturala a autorului, combinand gustul pentru autobiografie si eruditie, cu inclinatia spre fantastic, ironie si umor negru.

A obtinut Premiul Femina in 1985 pentru romanul Limba materna ce va fi publicat in curand la Editura Trei.

Traducere din franceza de Doru Mares
Colectia Fiction Connection
Numar de pagini: 288
Pret: 29.90 Ron

Editura TREI

Telefon/Fax: 021 300 60 90
www.edituratrei.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *