Editura Cartea Copiilor spune “Poveşti cu prinţese”

“Poveşti cu prinţese” este cea mai nouă carte lansată de editura Cartea Copiilor, o colecţie de basme din toată lumea, repovestite de Caitlin Matthews şi ilustrate de artista irlandeză Olwyn Whelan. Această carte le demonstrează celor mici că visele se pot împlini: îi învaţă că pentru a deveni o prinţesă sau un cavaler neînfricat nu e nevoie de o coroană, de un castel sau de o mulţime de servitori, ci de o inimă bună, o fire prietenoasă şi un suflet curajos.

Caitlin Matthews, o profesoară britanică pasionată de tradiţii, mituri şi spiritualitate, autoare a peste 35 de cărţi, a adunat aceste poveşti pentru a le oferi lumii, ca răspuns la nevoia perpetuă de magie, frumuseţe şi minuni. Odată a existat o lume cu regi, regine şi prinţese. Bună la suflet sau încăpăţânată, blândă sau neastâmpărată, binevoitoare sau orgolioasă, exista o prinţesă pentru fiecare popor. Dar regatele s-au destrămat, regii pot fi număraţi pe degete, însă lumea noastră încă mai are nevoie de cavaleri şi prinţese şi de poveştile lor.

Aceste povestiri au origini pe cât de diferite, pe atât de interesante. Cu unele dintre ele ne-am mai întâlnit în volumele de basme ale lui Hans Christian Andersen sau ale fraţilor Grimm. Altele au fost culese de folclorişti sau de autoare însăşi, de la festivaluri de poveşti tradiţionale. Dacă unele dintre poveşti au origini bine determinate, fiind scrise de autori europeni sau de poetul persan Nizami (secolul XII), celelalte se pierd în timp, dezvoltate şi reproduse de memoria colectivă (cele spuse de tribul indienilor irochezi şi de tribul Kalmuck, aflat la graniţa dintre Siberia şi Mongolia).

Ilustraţiile fanteziste ale irlandezei Olwyn Whelan întăresc valoarea şi mesajul cărţii. Acestea sunt create în stilul în care cei mici desenează: bidimensional, văzute dintr-un singur unghi. Dacă privim cu atenţie, vom regăsi elemente pe care orice copil le foloseşte atunci când desenează, dar pe care noi, adulţii, le-am uitat: bujorii din obrajii personajelor, soarele şi luna cu ochi şi zâmbet îngăduitor, stelele care ating pământul sau apa mării prin care se zăresc toţi peştii. Cartea, o bucurie pentru cei mici, reprezintă şi o lecţie importantă pentru cei mari: să-şi amintească de visele şi trăirile lor din copilărie, de farmecul acestei perioade, şi să nu renunţe la încrederea în lume şi în cei din jur.

Cartea, recomandată copiilor între 5 şi 12 ani, este disponibilă pe site-ul editurii – www.carteacopiilor.ro – la preţul de 29 lei, precum şi în librăriile Cărtureşti, Humanitas şi în celelalte librării mari din ţară.

Despre Cartea Copiilor

Editura Cartea Copiilor este o editură tânără, care, din 2007, oferă micilor cititori români cărţile unora dintre cei mai populari autori şi ilustratori internaţionali. Editura Cartea Copiilor a tradus titluri clasice din literatura pentru copii a lumii, cărţi consacrate de-a lungul deceniilor, cum ar fi seria iepuraşului Miffy, de Dick Bruna, sau “Omida mâncăcioasă” a lui Eric Carle. Cartea Copiilor se deosebeşte de celelalte edituri de cărţi pentru copii din România prin accentul pus pe ilustraţii, la fel de valoroase ca textele şi mesajele transmise. Toate titlurile au fost alese în aşa fel încât să cultive gustul copiilor pentru frumos şi pentru artă, printr-o diversitate de stiluri de ilustrare: tehnica colajului, folosită de Eric Carle, unică în literatura pentru copii, desenul minimalist in culori vii, al lui Dick Bruna, arta lui Silke Leffler, inspirată din design textil, delicateţea desenelor în acuarelă ale Anitei Jeram sau stilul abundent în detalii atent evidenţiate, abordat de japoneza Nami Adachi şi de finlandezul Mauri Kunnas. Mai mult, Cartea Copiilor oferă celor mici jucării de pluş, puzzle-uri, jocuri sau planşe de colorat cu personajele lor preferate din cărţile editurii, toate disponibile la http://carteacopiilor.ro/catalog.php.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *