Fiecare bucurie raneste pe cineva – de ANA BLANDIANA

Institutul Cultural Roman din Tel Aviv va invita la evenimentele prilejuite de lansarea in Israel a cartii Anei Blandiana “Fiecare bucurie raneste pe cineva”.
Culegerea de poeme este o selectie a celor mai reprezentative poezii de dragoste si a celor cu substrat politic ale Anei Blandiana, conturand portretul acesteia ca poeta si luptatoare pentru libertate civica in Romania, si a fost publicata la editura Keshev, in traducerea lui Moshe Granot si a lui Shaul Carmel.
Programul evenimentelor cuprinde, in data de 2 noiembrie, la ora 17:00, lansarea cartii in cadrul unei intalniri cu cititorii si poeti, critici literari israelieni, la Cercul Cultural din Haifa (Matnas Hadar – Beitenu, Str. Yerushalayim nr. 29).

In data de 3 noiembrie, la ora 17:00, va avea loc lansarea cartii la Cercul Cultural din Ierusalim, in cadrul Cinematecii din Ierusalim (Derech Hebron nr. 11).
Lansarea de carte va fi urmata de o dezbatere, mediata de prof. dr. Leon Volovici si Costel Safirman, in prezenta lui Romulus Rusan, directorul Centrului International de Studii asupra Comunismului din Bucuresti, centrata asupra activitatii Aliantei civice si a Memorialului de la Sighet, cel din urma un muzeu al crimelor comunismului si un centru de cercetare a fenomenului totalitar de stanga din intreaga lume, condus de Ana Blandiana. Vor fi totodata lansate (si discutate) ultimele carti editate in cadrul Memorialului de la Sighet, autori Romulus Rusan, Aristina Pop Saileanu, dr. Nicu Ionita.

In data de 5 noiembrie, la ora 18:30, la biblioteca municipala Beit Ariela din Tel Aviv (Bdul. Shaul Hamelech nr. 25), cartea de poeme a Anei Blandiana va fi lansata in cadrul unei intalniri cu poeti israelieni de limba ebraica, punctata de lecturi ale poeziilor in romana si ebraica.
La evenimente vor participa, printre altii, cei doi traducatori ai cartii, alaturi de redactorul-sef al editurii Keshev, Rafi Weichert.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman din Tel Aviv in parteneriat cu editura Keshev din Tel Aviv, ASILR – Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Cercul Cultural din Ierusalim si Cercul Cultural din Haifa.

“Am visat intotdeauna o poezie simpla, eliptica, aproape schematica, avand farmecul desenelor facute de copii, in fata carora nu esti niciodata sigur daca nu cumva schema este chiar esenta.
Aceasta este principala calitate pe care poetii – care au avut altruismul sa se transforme pentru mine in traducatori – au reusit sa o realizeze si in ivrit. Trebuie sa fii poet ca sa intelegi ca poezia nu e facuta doar pentru a fi frumoasa, ci pentru a fi buna conducatoare de gand.”
(Ana Blandiana)

LA CE SERVESTE BUCURIA

Invata sa nu te mai bucuri,
Invata sa nu mai ucizi
Cu zambetul si cu mangaierea.
Un singur ras al tau
Poate dobori pasarile de pe crengi,
Pasarile pe care numai o nefericire
Le-ar mai fi putut tine in viata.
Fiecare bucurie raneste pe cineva.
In lumea voastra la ce serveste bucuria?
Noaptea visez armate intregi hohotind
In timp ce noi cadem ca spicele in jur.

de Ana Blandiana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *