Film romanesc la Geneva Cinema Tous Ecrans

De 15 ani, la inceputul lunii noiembrie, la Geneva, in Elvetia, are loc Festivalul International de Film si Televiziune Cinema Tous Ecrans, unde sunt prezente in competitie, in sectiunii dedicate, productii de film de lung metraj, productii destinate retelelor de televiziune si productii de scurt metraj. In competitia europeana de scurt metraj, coordonata de Philippe Clivas, membru si in comisia de selectie a festivalului de film de la Locarno, productia romana Clopotul in regia lui Sabin Dorohoi, produsa de Alex Traila (Steppenwolf Film) a fost invitata sa participe alaturi de alte 24 de filme din tari precum Belgia, Franta, Germania, Spania, Olanda, Danemarca, Norvegia, Ungaria. Proiectia, va avea loc pe 5 noiembrie la cinema Scala, in Geneva, unde vor fi prezenti Alex Traila, in calitate de producator si director de imagine, cat si Dan Nanoveanu, cel care semnezeaza montajul peliculei, laureat al Premiilor Gopo de anul acesta, pentru montajul filmului Restul e tacere, in regia lui Nae Caranfil.

Povestea filmului asa cum a fost scrisa cat si regizata de Sabin Dorohoi, este cea dintr-un sat banatean contemporan, pe muzica originala compusa de Ionut Guluna și interpretata de Taraful Tanar de la Clejani, sat unde datinile stravechi mai au inca o putere acaparatoare. Dar cel mai aspru obicei e traditionalul dangat al clopotului de la nunta. Cand ies mirii din biserica, musai trebuie sa bata clopotul!

In acest spatiu Ionel (Orlando Petriceanu) o iubeste pe Ionela (Lavinia Munteanu) si planuiesc sa faca nunta. Numai ca un alt petitor (Alexandru Suciu) al fetei, inciudat ca a pierdut-o, sparge clopotul! Si de-aici ncepe nebunia. Popa (Sorin Fruntelata) concluzioneaza: s-ar putea face nunta si fara clopot! Ionel nu accepta! Trebuie sa tina datina! Ii trebuie un clopot nou! Flacaul cere sfatul unchiului sau, Ianas (Constantin Dinulescu). Ianas apeleaza la Botos (Nicolae Botezatu). Botos e cantaret in strana. Are relatii pe la preoti. Toti trei pleaca la Timisoara la Mitropolie de unde trebuie sa cerseasca binecuvantarea Mitropolitului, ca numai asa poti cumpara un clopot nou. Asa cere randuiala! Si-abia apoi merg pana la capatul lumii, la
Bucuresti, in Plumbuita, unde se fac clopotele bune. Numai ca eterna stare de mahmureala a lui Botos, damigeana lui de rachie si un turnator (Ion Haiduc) surd care le vorbeste in parabole, reusesc sa complice povestea. Dupa alte aventuri petrecute intr-un marfar si negocieri teribile cu Marinica (Horatiu George Fortun), macaragiul, reusesc sa puna clopotul in clopotnita bisericii. Dar reapare celelalt petitor al fetei si il blocheaza din nou. Noroc cu Ianas, care reuseste sa descalceasca situatia.

Pentru mai multe detalii despre echipa care a participat la realizarea filmului, materiale foto si video va rugam sa accesați pagina oficiala a filmului www.clopotul.wordpress.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *