Firmin. Aventurile unei vieti subterane

Romanul de debut al unui autor cu un destin extraordinar: doctor in filozofie, a lucrat intr-un atelier de reparat biciclete, apoi a schimbat mai multe meserii: pescar, timplar si tipograf.  Cartea a aparut in 2006, iar doi ani mai tirziu a constituit revelatia Tirgului de Carte de la Frankfurt, drepturile de traducere fiind achizitionate in peste 30 de tari. Al doilea roman, The Cry of the Sloth, urmeaza sa-i fie publicat in 2009.

Sobolanul Firmin, eroul cartii omonime, s-a nascut intr-un cartier sarac din Bostonul anilor ’60, la subsolul unei librarii. Acolo invata incetul cu incetul sa citeasca, drept urmare a ingurgitarii paginilor rupte din Veghea lui Finnegan.

Instrainindu-se tot mai mult de ai sai din pricina talentelor lui exceptionale, dar incapabil sa comunice cu oamenii dupa a caror companie tinjeste, Firmin isi da seama ca ii e sortit sa duca o viata singuratica, desi foarte bogata la nivel imaginativ.

Totusi, in urma unui sir de peripetii si cu un dram de noroc, el reuseste sa se bucure de afectiunea unui scriitor excentric si de frumusetea femeilor.
Firmin. Aventurile unei vieti subterane
256 p.
Traducere din limba engleza si note de Vali Florescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *