Horia Garbea, Trecute vieti de fanti si de birlici

Este unica in literatura romana contemporana ideea lui Horia Garbea de a face din personajele literare fiinte reale cu viata si opera proprii. In mod surprinzator autorul reuseste sa le dea dimensiuni noi care cititorilor le-au scapat, nu de putine ori, printre rinduri, si folosind noi chei de lectura, deschide usi interzise. „Horia Garbea este un om-orchestra in apatica literatura romana de azi. I s-ar putea spune <<scriitor total>>, dar formula suna prea solemn in cazul sau. Desi in viata de fiecare zi este ceremonios, scriitorul are prea mult spirit ludic pentru a fi caracterizat in termeni gravi.” (Alex Stefanescu)

In sinteza vietii si operei, cita este, a personajelor am preferat lucrarile literare cele mai valoroase, mai cunoscute, mai relevante pentru epoca in care s-au scris si pe cele in care autorii s-au ocupat efectiv de existenta personajelor lor, ca fiinte in carne si oase. Textele in care autorii s-au axat excesiv sau exclusiv pe universul launtric al personajelor si pe speculatiile lor au fost mai putin utile acestui volum. Am rezervat un capitol operei personajelor si el e de-ajuns. (Horia Garbea)

„Horia Garbea este un literator inrait caruia nu i-a scapat niciun gen si, probabil, nicio specie literara. Scrie cu aceeasi dexteritate si dezinvoltura poezie, dramaturgie, articole de ziar si comentarii critice. Polivalenta nu-i limiteaza talentul si nu-i impiedica reusita.” (Mircea Martin)

Horia Garbea s-a nascut la 10 august 1962 in Bucuresti. A publicat poezie, proza, teatru, critica literara si teatrala, eseuri. A tradus in romana si a adaptat pentru  scena piese de: Pierre Corneille,  Fernando Arrabal, A.P.Cehov, N. Machiavelli, Dario Fo, Tennessee Williams, Marivaux, Shakespeare etc. Este autorul a peste douazeci de volume de literatura. Romanul Caderea Bastiliei a fost distins cu trei premii nationale in 1998. A obtinut Premiul Uniunii Scriitorilor pentru Dramaturgie pe anul 1999 si Premiul Academiei Romane pe 2001. In anul 2006, publica romanul Crime la Elsinore, Editura Cartea Romaneasca. Rubrici permanente in reviste literare nationale si la publicatii teatrale: Scena, Drama.Din anul 2003 este presedintele Asociatiei Scriitorilor Bucuresti.

Horia Garbea, Trecute vieti de fanti si de birlici. Viata si uneori opera personajelor, Hors Collection, Pret: 19.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *