Jurnal rusesc, Anna Politkovskaia

Una dintre cele mai controversate carti ale ultimului deceniu Jurnal rusesc, de Anna Politkovskaia a aparut in limba romana la Editura Meteor Press in colectia ISTORIE si va fi prezenta in toate librariile din Romania incepand cu data de 19 martie 2010. Anna Politkovskaia constiinta morala pierduta a Rusiei, cum a fost supranumita – si-a sacrificat viata pentru idei si idealuri. Lupta acestei jurnaliste de exceptie cu regimul fostului presedinte Vladimir Putin i-a adus sfarsitul. Pe data de 7 octombrie 2006 (de ziua de nastere a lui Vladimir Putin) Anna Poliktovskaia a fost gasita impuscata in liftul blocului in care locuia. Sunt banuiti patru agenti ai serviciilor secrete rusesti (faimosul FSB), al caror proces treneaza de 4 ani. Nu sunt semnale ca asasinii vor intra in inchisoare.

La momentul asasinatului, jurnalul Annei Politkovskaia era pregatit pentru tipar. Nu a mai apucat sa vada cartea, care a aparut postum, si a fost tradusa in limba engleza

Ma gandesc ca undeva, de-a lungul traseului, in intuneric, urmeaza in mod evident sa fiu ucisa, scrie Anna Politkovskaia in Jurnal rusesc. Evenimentul de lansare a cartii va avea loc pe data de 29 martie, ora 17:00, in magazinul Diverta Magheru.

Despre carte:
Intr-o Rusie corupta si subordonata Kremlinului, oamenii indezirabili sunt lichidati. Birourile ziarelor de opozitie sunt incendiate sau aruncate in aer. Opozitia este marginalizata si redusa la tacere. Alegerile sunt fraudate. Justitia este aservita puterii. Martorii incomozi dispar. Drepturile omului sunt calcate in picioare. Actiunea asa-zisa impotriva terorismului se transforma intr-un masacru. Oameni si copii nevinovati platesc cu viata o politica de reprimare, autoritara, insensibila la consecinte si incapabila sa-si asume responsabilitatea.
Acesta este tabloul realist al Rusiei din timpul administratiei lui Putin, pe care Anna Politkovskaia il zugraveste in Jurnal rusesc. Cartea incepe cu alegerile parlamentare din 2003 si analizeaza evolutia politica si sociala a Rusiei pana la sfarsitul anului 2005.

Despre autoare
Anna Politkovskaia a fost corespondent special pentru ziarul rus Novaia gazeta, fiind recompensata cu multe premii si distinctii pentru activitatea sa literara si jurnalistica.
Este autoarea cartilor Rusia lui Putin, aparuta la Editura Meteor Press, A Dirty War (Un razboi murdar) si Nothing but the Truth (Doar adevarul)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *