Editura Polirom va invita joi, 11 decembrie, la ora 17.00, la lansarea celor doua volume in editie bilingva Coincidentia oppositorum de Nicolaus Cusanus.
Evenimentul va avea loc la libraria Carturesti MTR, unde vor vorbi despre carte Bogdan Tataru-Cazaban, Anca Manolescu, Mihnea Moroianu si Stefan Vianu.
Volumul infatiseaza o sinteza teologico-filosofica, asa cum putea fi ea gindita la crepusculul Evului Mediu: lumea ierarhic ordonata, de vocatie divina, recunoaste autoritatea Scripturii si incearca medierea dintre divin si uman. Insa Cusanus nu este doar medievalul pe care il indica simpla cronologie, ci si un autentic “homo novus”: o incipienta doctrina a subiectivitatii, observabila in epistemologia sa, anunta aurora modernitatii.
Cele opt tratate cuprinse in cele doua volume (Idiota de sapientia, Idiota de mente, De ludo globi, De beryllo, De genesi, De Deo abscondito, De quaerendo Deum, De pace fidei) alcatuiesc prima selectie reprezentativa din opera autorului teuton oferita publicului romanesc. Valorificarea intelectuala a nepriceperii (Idiota de sapientia, Idiota de mente) echivaleaza cu sublimarea insignifiantei in metafizic (De ludo globi, De beryllo), din perspectiva coincidentei contrariilor. Astfel, reflectia poarta asupra genezei, ce depaseste orice contrast, orice diferenta ce are ca vocatie coincidenta (De genesi), incercind deslusirea inceputului a toate (De Deo abscondito, De quaerendo Deum). si pentru a reflecta acelasi principiu al coincidentei celor opuse, tratatul De pace fidei mediaza diferentele religioase intr-un proiect al pacii intemeiate pe credinta.
Nicolaus Cusanus (1401 – 1464), polimat, cardinal al Bisericii Romano-Catolice. Autor a numeroase tratate teologice si filosofice, a fost legat papal, participind la numeroase tratative cu autoritati seculare si ecleziastice. Favorizat de febrila sa activitate diplomatica, Cusanus a fost un pasionat colectionar de manuscrise, fiind printre primii occidentali care au detinut o consistenta biblioteca de limba greaca.