Litera sarbatoreste Ziua internationala a cartii!

Litera, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Sinectico, Europa FM si Elefant.ro organizeaza vineri, 22 aprilie, cu ocazia Zilei internationale a cartii o actiune comuna prin care ofera carti tuturor trecatorilor din Piata Universitatii din Bucuresti.

23 aprilie este ziua internationala a cartii. Ideea sarbatoririi acestei zile este legata de o traditie catalana: pe 23 aprilie, ziua onomastica a patronului catalan Sf. Jordi si a Sfantului Gheorghe, barbatilor cu adevarat pretuiti li se daruiau carti si un trandafir rosu. 23 aprilie este o zi simbolica pentru literatura universala: in aceasta zi, in anul 1616 au murit Cervantes si Shakespeare. In alti ani, dar la aceeasi data, au murit sau s-au nascut scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Pornind de la aceste considerente, in anul 1995 Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie ca zi internationala a cartii, aducand astfel un tribut tuturor scriitorilor si in acelasi timp incurajand pe toti, dar in special pe tineri, sa (re)descopere placerea lecturii.

http://www.litera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *