Lucian Bagiu, Bestiar

Bestiar. Salata orientala cu universitari inchipuiti este un pseudoroman cu multe subtilitati, ironie fina si referinte culturale elitiste, in care trimiterile onomastice si culturale (de la Tristan si Isolda la Craii de Curtea-Veche sau C.S. Lewis intilnim o panoplie ampla), umorul savuros, sprijinit de poemele lui Emil Brumaru, elementele de cultura pop si comicul de situatie, care aduce aminte de gagurile filmului mut, fac din povestea  tinarului universitar Lucian Bagiu o lectura seducatoare, plina de surprize. si o proza de cea mai buna calitate. in plus, e autentica, vizibila fiind abordarea din interiorul sistemului – sarcasmul subtil, presarat cu abilitate in text, face referire la scene ale vietii universitare provinciale autohtone, cu toate metehnele mai mult sau mai putin cunoscute.

„O salata de stiluri si maniere dreasa cu mult umor si dibacie scriitoriceasca. Un bestiariu prin care misuna fiare exotice: profesori universitari, politicieni, functionari, politisti si eroi mitologici. Un roman universitar acid, versatil de la un capitol la altul, mustind de viata si de bucuria experimentului. O critica acerba a ierarhiilor provinciale in urma careia autorul risca sa fie devorat de personajele sale.”  (Felix Nicolau)

Lucian Bagiu s-a nascut la 23 noiembrie 1979, la Cluj-Napoca. Este asistent universitar titular, Catedra de Limba si Literatura Romana, Universitatea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia. Doctor in Filologie magna cum laude cu teza Valeriu Anania. Studiu monografic, Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai” Cluj-Napoca (2006). Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. Volume de autor: Dramaturgia blagiana. Instituirea estetica a absolutului, 2003, Valeriu Anania. Scriitorul, 2006 (premiul pentru critica si istorie literara al USR, Filiala Alba-Hunedoara); Sinziana in Lumea Povestilor (2006), Nelinisti (2006).

Lucian Bagiu, Bestiar. Salata orientala cu universitari inchipuiti, Proza, Pret: 26.95 lei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *