Mistere Venetiene, de Kathryn Walker, la Tritonic

Actiunea romanului de debut al lui Kathryn Walker despre dragoste, pierdere, renastere, arta si istorie este amplasata intr-o Venetie senzuala si urmareste nelinistile si sentimentele de neimplinire ale unei femei, Nel Everett. Aflata intr-un turneu impreuna cu celebrul sau sot cantaret, aceasta il paraseste in urma unei certe. Ramasa singura, in timp ce strabate strazile Venetiei, reflectand la casnicia sa distrusa, ajunge in preajma unui grup de baieti care chinuiau un caine ratacit pe care il salveaza si il duce la ea la hotel.

Intamplarea o conduce la o mare resedinta Venetiana, unde ajunge pentru a innapoia cainele. Este invitata sa ramana iar viata acestei case i se pare de-a dreptul fascinanta (atat prezentul, dar mai ales trecutul). In timp ce exploreaza un attic al palatului, Nel descopera o colectie extraordinara de obiecte din secolul XVI: haine apartinand unei manastiri, scrisori, un jurnal, o fresca si o cutie pictata.

Dupa ce studiaza cutia, Matteo, un istoric al artei, incepe sa creada ca pictura de pe cutie apartine pictorului Giorgione (pictor italian, unul dintre cei mai importanti ai Renasterii Venetiene). Jurnalul, scris intr-o maniera aproape indescifrabila, detine cheia misterului provenientei frescei din casa si a cutiei pictate. Cu cat stie mai multe despre istoria palatului, Nel este introdusa imaginar in lumea fascinanta a Renasterii Italiene- cu stralucirea acesteia dar si cu intrigile si frustrarile ei.

Romanul dramatizeaza si chestiunea a ceea ce inseamna sa te afli in grija si sub protectia altor oameni si cum cineva isi poate gasi si pastra independenta. Nel, in casnicia sa nefericita si in situatia vulnerabilitatii sale ca si calatoare singuratica prin Venetia, isi impartaseste nelinistile cu jurnalul femeii din secolul XVI, a carei viata este definita de libertatea limitata a timpurilor sale.

Kathryn Walker a urmat Universitatea Harvard si a primit o bursa Fullbright. A aparut din cand in cand pe Broadway in roluri principale si a primit un Premiu Emy pentru rolul jucat in serialul “The Adams Chronicles” de pe canalul PBS. A adaptat si a coordonat o serie de productii clasice grecesti pentru emisiunea “Verse Drama” de pe canalul 92 Y si a avut preocupari artistice pe perioada sederii la Harvard. Locuieste in Tesuque, New Mexico si in Washington, Connecticut.

http://www.tritonic.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *