Mantia de stele. Ghid astrologic de ghicit, Milorad Pavic

Imaginati-va ca fiecare noua trezire din somn va aduce in pielea unei alte persoane, din alt secol, nascuta sub alt semn astral, prinsa in alte legaturi de viata, desfasurand un alt destin. Asupra tuturor acestor transformari ar veghea constiinta identitatii prime, cea care nu adoarme niciodata, desi se trezeste in mereu alt rol. Viata ar fi poate mai putin banala, semenii nostri, in intimitatea carora nu putem fi niciodata in realitate, ar fi poate mai putin misteriosi, mai putin straini, iar revenirea la sine insusi ar fi in mod cert una cu mult imbogatita.

Destinele a doisprezece indragostiti se intalnesc peste veacuri in visele unei tinere, iar cele douasprezece semne zodiacale se unesc in sase povesti de iubire. In ghidul astrologic de ghicit al lui Pavic, cititorul este provocat sa descopere trecerile dintr-un vis in altul, semnele ce se repeta, ca sa afle singur cea de-a saptea poveste, cea mai veche, ale carei farame sunt presarate in toate cele sase iubiri: povestea casatoriei misterioase a imparatului german Henric II si a Cunigundei de Luxemburg.

Povestea incepe la Paris, unde o tanara se trezeste intr-o dimineata intr-un asternut strain, vorbind o limba ciudata, pe malul unui mare fluviu, in alta zodie decat a Racului, indragostita de altcineva, purtand si el semnul altei zodii decat a iubitului ei, Leu. Asa se deschide odiseea ei metempsihotica in diferite existente si timpuri, drumul ei intre hotarele a sase vise, care parcurg inepuizabilele reincarnari ale iubirii. „Autobiografia corala” a eroinei se compune din sase istorii de dragoste, in care sufletele-pereche isi urmeaza calea hotarata de astre. Indragostitii din prima poveste, din secolul XXI, se intalnesc intr-un parc parizian, iar cei din a doua istorie traiesc pe malul Dunarii in secolul al XV-lea: Filipa Avranezovic, femeia Scorpion ce poate sa ucida cu o sarutare inveninata, si un chipes Varsator. Visatoarea se trezeste barbat Capricorn in cea de-a treia istorie, indragostit de o frumoasa cu ochii verzi ca fierea din zodia Berbecului. A patra istorie dezvaluie din corespondenta purtata de Teodora, cea nascuta in zodia Pestilor, cu profesorul ei experienta stranie a timpului si o legatura misterioasa cu un Sagetator orb, potrivnicul ei din secolul al XVIII-lea. In a cincea poveste, Arhondula Nehama este Fecioara vorbind greaca si ivrit, iar intre hotarul dintre viata si moarte isi intalneste ursitul Geaman. In cea de-a sasea istorie, plina de vraji, disperare si primejdii, Minotaurul uita de sine si de dragostea ce il leaga de o Balanta.

“Pavic este o Seherezada a secolului XX.” (Publishers Weekly)

“La fel ca Borges, García Márquez, Calvino sau Perec, Pavic stie sa presare volutele textuale cu miniaturi splendide si anecdote uluitoare.” (Washington Post Book World)

“Pavic este un artist inteligent, ironic, subtil si atat de abil, incat pana si scepticii se vor transforma in fanatici ai lecturii.” (Le Point)

“Pentru Pavic, cartile sunt vise, iar cititorii – vanatori de vise.” (New York Times Book Review)

Comanda cartea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *